Здравеопазване

Отличават на официална церемония петима великотърновски медици в инициативата „Лекарите, на които вярваме“

Финалната церемония на инициативата „Лекарите, на които вярваме“ ще се проведе на 26 септември от 13 часа в зала 6 на НДК в столицата. В нея са поканени да участват и получат грамотите си номинираните лекари от областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново – Иван Андронов, доц. д-р Светлозар Стойков, Кина Николова, Яна Колева и Любослав Шкварла, както и нейният изпълнителен директор д-р Красимир Попов.

Темата на тазгодишната среща е „Какъв устойчив модел на здравеопазване е нужен на България“. Десет са предвидените за дискусия по време на форума акценти. Един от тях е да се промени ли генерално философията на системата – от здравноосигурителна каса монополист към конкуриращи се осигурителни каси. Участниците ще коментират каква да е месечната вноска – сегашната; по-висока; стъпково нарастваща над базовата с възможност за личен избор какви по-скъпи здравни услуги да покрива. Друг важен за обсъждане въпрос е как да се финансират болниците – по клинични пътеки или диагностично свързани групи; на преминал пациент или водещ критерий да е качеството на лечението /налага ли се повторно приемане в болница за същото, има ли усложнения, доволен ли е пациентът, прилагат ли се съвременните терапии и т.н./, както и колко болници са нужни на България – по-малко на брой от сега, но високотехнологични, до които в рамките на 1 час да може да се достигне от всяко селище, или да се запази сегашната мрежа.

На срещата по повод финала на инициативата „Лекарите, на които вярваме“ ще се дискутира още каква система за спешна помощ е нужна, как да се оптимизира работата на личните лекари и варианта за профилактични прегледи, както и подобряването на лекарствената политика. Формирането на заплатите на лекарите в болниците и нужна ли е реформа /и каква/ в образованието на лекарите, фармацевтите, медицинските сестри са други предвидени за дискусия акценти на срещата в София. На нея ще се обсъди още и как да се подобри готовността на здравната система за непредвидени природни кризи и пандемии.

В церемонията са поканени да участват министърът на здравеопазването от служебното правителство д-р Асен Меджидиев, шефът на НЗОК Петко Салчев, ректорите на медицинските университети в България и представители на съсловните организации на лекарите, стоматолозите и фармацевтите.