Здравеопазване Политика

Отлагане на масовите мероприятия препоръчва на кметовете Областният кризисен щаб

Областният кризисен щаб за борба с коронавируса днес обсъди завишената заболеваемост от SARS-Cov-2, резултата от съвместните проверки за спазване на противоепидемичните мерки и хода на ваксинационната кампания. На срещата присъстваха заместник-областните управители Станислав Николов и Габриела Шилкова, директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов, главен инспектор Йосиф Павлов от ОДМВР-Велико Търново, директорите на болниците във Велико Търново, Горна Оряховица, Свищов, Павликени и Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман”.

Областният кризисен щаб реши да препоръча на кметове на десетте общини да отложат провеждането на събори и масови мероприятие със събиране на много хора на едно място. Мярката е с оглед ограничаване предаването на вируса. През почивните дни и през следващата седмица проверките по спазване на противоепидемичните мерки ще продължат. От РЗИ информираха, че съвместно с ОДМВР за една седмица са проверили 138 обекта на територията на областта. ОДМВР е извършила още 90 проверки на други обекти. На повече от половината са връчени предупредителни протоколи за неспазване на противоепидемичните мерки. Проверките ще продължат, като ще обхванат и обществения транспорт.
По време на заседанието бе представена заболяемостта в областта. Д-р Недева обясни, че в периода от 06.07. до 19.08. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 246,4 на 100 хил. души население (жълта зона, съгласно Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2) Диагностицирани са 77 (седемдесет и седем) нови случаи на COVID-19. През последното денонощие в Информационната система за борба срещу COVID-19 са регистрирани трима починали от област Велико Търново – жена на 74 г. и двама мъже, съответно 83 г. и 87 г.

30 процента от населението в област Велико Търново е преболедувало или е с поне една доза ваксина срещу коронавирус. Поставените дози са 57 247 (с натрупване), от които през последното денонощие – 320. Със завършен имунизационен цикъл са общо 28 985 лица (с натрупване), което е 12.7 процента от населението. Това нарежда региона на 12-то място по поставени дози ваксини и на 11-то място по брой лица със завършен имунизационен цикъл.На деца между 12 и 18 години са сложени 190 дози ваксини, а 108 са подрастващите със завършен цикъл на имунизация.

На срещата стана ясно, че в момента лечебните заведения се справят с осигуряването на легла и персонал. На територията на областта са осигурени 143 легла, 16 от които са интензивни. Болниците имат готовност да ги увеличат при необходимост, без това да доведе до закриване на действащи други отделения в лечебните заведения.