Култура Любопитно

Откриха XVIII Детски ромски фестивал „Отворено сърце“ в парк „Марно поле“

Днес и утре, в търновския парк „Марно поле“ се провежда осемнадесетото издание на Детски ромски фестивал „Отворено сърце”. Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор. През 2023 г. се навършват двадесет години от първото издание на фестивала, който се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Ще има много песни, танци, възстановки. Във фестивала ще вземат участие близо 1000 ученици от над 70 училища в цялата страна, сподели за Общинско радио Велико Търново Теодора Крумова, програмен директор на център „Амалипе“. Организаторите са подготвили и много изненади. Ще има ателиета, в които училища ще показват какво изработват, като всеки желаещ може свободно да се включи в творческия процес. Ще има и ателиета, представящи традиционните, но позабравени, ромски занаяти – кошничарство и бакърджийство. Днес, от 17:30 ч., за още повече цветно настроение, ще се проведе и традиционното шествие на участващите състави във фестивала, с носии, по главната улица на Велико Търново. В 18:00 ч. започва постановката, насочена към проблемите на училищата, на Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии – гр. Пазарджик. Утре пък ще има кръгла маса посветена на ромските жени.

Също днес, на кръгла маса, ще бъде поставен и проблемът за близо 1000 образователни медиатори, които са застрашени от оставане без работа след 1 юли, поради приключване на националната програма по която са назначени. Очаква се новият министър на образованието и науката – проф. д-р Галин Цоков, да се включи онлайн в срещата, което според „Амалипе“ е послание за добра воля за намиране на решение.

Официални гости на откриването на осемнадесетото издание на Детския ромски фестивал „Отворено сърце” бяха областният управител инж. Георги Гугучков, зам.-кметът по хуманитарните дейности Нейко Генчев и Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.

Гергана Нинова