Полиция Прокуратура

Откриха 14 кг канабис за над 70 000 лева в Горна Оряховица

Разбита е модерно оборудвана нарколаборатория в Горна Оряховица. Базата е най-голямата, която е разкривана на територията на региона. Разкритията са направени след добре координирана съвместна работа между Областната дирекция на МВР-Велико Търново, Окръжната прокуратура в старата столица и Районната прокуратура в Горна Оряховица. „Резултатите са след действия в изпълнение указания на главния прокурор Иван Гешев за решителни мерки срещу разпространението на наркотични вещества. Само за една седмица това е третия град във Великотърнова област, в който бе разкрита наркооранжерия след Павликени и Бяла черква. Тези действия са решителни и ще продължат и занапред“, заяви окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Тайната производствена база за дрога в Горна Оряховица била разбита при спецоперация на 17 октомври. Лабораторията действала в огромна база от три бивши цеха за пилешки разфасовки. Те се намират до индустриалната зона в близост до квартал „Гарата“. „Бяхме получили информация, че лица от София и Велико Търново отглеждат марихуана в специални помещения, които са обособени като оранжерия. Създадена бе организация и около 20 часа в събота бяха задържани две лица, докато обгрижват растенията“, информира директорът на ОД на МВР-Велико Търново старши комисар Димитър Машов. Той допълни, че дрогата е отглеждана в няколко халета, които са били отдадени под наем. Единият цех е бил приспособен за сушене на готовата продукция. Намерени са около 14 килограма суха листна маса по груби изчисления за около 70 000 лева. Отделно са открити още две помещения. Те били оборудвани със специална апаратура за цялостен цикъл за отглеждане на канабис. Осигурено било капково напояване, климатици, влагоабсорбатори, лампи, уреди за измерване на температурата и за поддържане на влажността.

„В момента на задържане на лицата бяха намерени около 1000 растения. Стръковете са с височина 1,5-2 метра. Едното от задържаните лица е от столицата и е на 32 г., известно е на полицията, но не е осъждано. Другото лице е от с.Арбанаси, на 30 г., не е криминално проявено. Текат процесуално-следствени действия и работата по случая продължава“, обясни старши комисар Машов. По думите му наркооранжерията в Горна Оряховица е действала от около 6 месеца. Тепърва се изяснява за къде е била предназначена и как се е търгувала дрогата, която е излизала от въпросната производствена база. Двамата наркопроизводители са в ареста за 24 часа. Тепърва прокуратурата ще решава дали да удължи срока на задържане до 72 часа и дали ще иска от съда налагане на постоянна мярка задържане под стража. Двамата арестувани към момента отказвали да дават обяснения. „Предстои привличане на лицата в качеството им на обвиняеми за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа като наказанието е от 2 до 5 години затвор и глоба от 5000 до 10 000 лева и за държане на наркотични вещества с цел разпространението им като наказанието е от 2 до 8 години. Изяснява се дали тази база е част от мрежа от нарколаборатории в страната“, заяви наблюдаващият прокурор Катерина Лещакова.