Култура

Откриха фотоизложба, посветена на юбилея на вестник „Янтра днес”

Изложба, посветена на 20-годишния рожден ден на областния всекидневник „Янтра днес”, откриха днес в центъра на Велико Търново. Върху паната пред Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” са подредени близо 100 фотографии, проследяващи развитието на старата столица от 1998 година до днес, реализацията на важни проекти в различни сфери, променили облика на болярския град през последните 20 години. Десетки общественици и граждани присъстваха на откриването на експозицията. Тя бе открита от главния редактор на вестника Златина Димитрова, заместник кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев и председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов. „Това е празник за нашите читатели, затова решихме да им подарим тази изложба. Да върнем лентата 20 години назад, да покажем как се е променял нашият град и как е пораствал нашият вестник паралелно с него. Заравяйки се в огромните архиви на вестника, аз направих едно емоционално пътешествие”, подчерта при откриването на експозицията Златина Димитрова.

Своите поздравления към екипа на медията отправи заместник кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев. „Впечатлен съм от изложбата, мога да я нарека кратка великотърновска енциклопедия за последните 20 години. Надявам се експозицията да донесе наслада на всички великотърновци”, акцентира заместник-градоначалникът. Да бъдат независими пожела на рождениците Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет.

На събитието присъстваха още собственикът на в-к „Янтра днес” Радослав Владев и кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

Фотографиите припомнят за строителството на големи инфраструктурни обекти като Южния пътен възел, Пътен възел „Качица“, реконструкцията на площад „Цар Асен I”, обновяването на парк „Марно поле“, завършването на храма „Свети Четиридесет мъченици“ и строителството на църквата „Възкресение Христово“. Снимките припомнят също за гостуването на цар Симеон Втори и участието му като премиер в тържествата за Независимостта на България, за визитата на царица Маргарита, за посещенията на краля на Белгия Албер II и кралица Паола, на бившия президент на Бразилия Дилма Русев, посещението на Михаил Горбачов през 2002 г. и на Владимир Путин на 3 март 2003 г. на връх Шипка.

На таблата са подредени и снимки с Ищар, Йосиф Кобзон, Ричард Клайдерман, Любе, Lord of the dance, Филип Киркоров – малка част от звездите, вдигнали на крака търновската публика през годините. Сред емблемите на старата столица са редица културни събития като Международният фолклорен фестивал, Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград“, Международният фестивал на духовите оркестри, Летният оперен фестивал „Сцена на вековете“,  историческите възстановки на клуб „Традиция“ и др.

Изложбата по повод юбилея на вестник „Янтра днес“ представя снимки на фотографите и фоторепортерите на ежедневника през годините – Найден Найденов, Бисер Бояджиев, Иван Солников, Стефан Михайлов, Валентин Сергеев, Даниел Йорданов и др. Тя ще остане експонирана в центъра на Велико Търново до края на юли.