Денят

Откриха „Пеперудена стена” за 10-годишнината на Дневен център „Дъга”

„Пеперудена стена” откриха на ул. „Есперанто” във Велико Търново. Повод за направата на артинсталацията е 10-годишнината от разкриването на Дневния център за работа с деца и младежи с увреждания „Дъга”. 85 пеперуди, колкото са досегашните потребители на услугите в институцията, са прикрепени на каменния дувар в централната градска среда. Те са изработени в ателието по арттерапия  с подкрепата на Гергана Пенова. По-късно празникът се пренесе в залата на Общината, където децата и младежите представиха кратка театрална постановка, пяха и танцуваха. 34 деца и младежи посещават тази година дневния център. За тях се грижи 14-членен екип от възпитатели, специални педагози, психолог, рехабилитатор, логопед, социален работник и медицинска сестра.

Дневният център отваря врати в началото на 2009 г. при изпълнение на проект „Нови възможности за деца с увреждания” в сътрудничество между Българската асоциация на лицата с интелектуални затруднения, Община Велико Търново и Сдружение „Виктория 04”. От 1 юни 2009 г. със заповед на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане услугата става държавно делегирана дейност с доставчик Община Велико Търново. „В следващите години работихме така, че да го направим специално и прекрасно място за децата, техните семейства и хората, които ги подкрепят. Набавихме необходимото оборудване, привлякохме различни специалисти, натрупахме опит, чрез който да предоставяме по-качествени услуги”, подчерта в празничното си приветствие директорът Светлана Хаджийска.

С решение на Великотърновския общински съвет от 1 януари тази година услугата разширява целевата група – освен с деца получава възможност да работи и с младежи с увреждания.

„Идеята за стената беше провокирана от желанието да предоставим възможност  на потребителите ни да покажат своя талант и умения, да убедят още веднъж себе си и всички нас, че с подходящата и навременна подкрепа те могат да се справят с различни задачи. Искахме това да стане и достояние на повече хора, които не са от нашата професионална среда. Искахме всеки, ползвал нашите услуги, да има своя уникална пеперуда така, както всеки един от тях остави при нас своите различни и уникални емоции, чувства и възможности”, каза Хаджийска и обясни още инициативата с думите на световноизвестната психоложка Мария Монтесори – „Децата са като пеперудите, понесени от вятър. Едно лети по-високо, друго по-ниско, но го правят по най-добрия начин, по който могат. Защо е необходимо да ги сравняваме едно с друго? Всяко едно е различно, всяко едно е специално, всяко едно е красиво”.

Директорът на „Здравеопазване и социални дейности” Росица Димитрова съобщи, че след ремонти център „Дъга”, който е разположен в СУ „Г.С.Раковски”, ще работи само с младежи с увреждания, а за децата с увреждания се адаптират нови помещения в кв. „Колю Фичето”.