Община

Откриха осмата Детска полицейска академия

Осмото издание на лятната детска полицейска академия откриха с пъстър празник на стадиона в Килифарево днес. Млади конници изнесоха флаговете на България, Велико Търново и Килифарево под звучите на националния химн. В рамките на инициативата, организирана от Община Велико Търново, с подкрепата на областната дирекция на МВР, сдружения и дарители. през цялото лято децата от областта ще работят с полицаи, пожарникари и курсанти от НВУ, за да надградят знанията си за правилата за движение, оцеляването в природата и превенцията на престъпления. Зам.-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова благодари на 20-те младежки центъра в общината, за положените усилия децата да прекарат едно прекрасно и полезно лято. „Спортът и игрите, мили деца, са по-добрият начин да пораснете, отколкото компютъра и таблетите”, подчерта Данева, пожела на децата едно прекрасно лято и обяви академията за открита.

„Авторитетното представителство на Центровете за работа с деца, на структурите и институциите, които днес присъстват доказват, че днешният празник надхвърля своите общински измерения. Особено съм радостен, че Килифарево днес печели една пълна трибуна нови приятели”, сподели кметът на градчето Димитър Събев.

Събитието уважиха началници на дирекции и районни управления на МВР и противопожарните служби. „Това е един успешен проект, доказал се през времето и одобрен не само от организаторите, но харесван и от децата. Той е резултат от успешното сътрудничество между местната власт, органите на реда и неправителствения сектор. Приветствам инициативата, която дава възможност на децата и младежите да усвоят нови знания и умения, които допринасят за тяхната сигурност, насърчаване на спорта и здравословния начин на живот”, подчерта зам.-областният управител Детелина Борисова.

Над 400 участници  днес дадоха старт на мероприятията на стадиона в Килифарево. Децата от клуба на младия огнеборец в с. Самоводене и Областната дирекция на МВР направиха атрактивна демонстрация.
Лятната полицейска академия е дело на Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”, ОД на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Подкрепа оказват от Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“, Съюза на пивоварите в България и Национален военен университет „Васил Левски“. По време на откриването Съюзът на пивоварите отличи най-добрите творби в конкурс за рисунка, в който участваха деца от 20 населени места общината. Неправителствената организация обяви четирите проекта на младежките центрове, получаващи финансиране по програма „Устойчиви инициативи и партньорство“.
През летния сезон децата и младежите, станали част от инициативата „Лятна полицейска академия“, ще узнаят кои са най-разпространените престъпления и как да се предпазят от тях, как да противодействат на агресията, как да се пазят от трафик на хора и какви са правилата за безопасността на движението. Ще има и серия от занимания по оказване на първа помощ, за реакция при пожари и други бедствия. Кампанията акцентира също върху спорта, здравословния начин на живот и създаването на приятелства.