Образование

Откриха обновен кабинет по математика в ПМГ „Васил Друмев”

Ремонтът е направен по инициатива на бившите възпитаници на гимназията от випуск 2003-а. На благотворителен футболен турнир през месец октомври миналата година те събират 1600 лева, които по-късно с решение и на директора и дофинансиране от страна на училището инвестират в обновяването на кабинета.

„Стаята се случи много бързо. Най-атрактивното в новия дизайн на учебното пространство е концепцията за дъската. На стената на мястото на старата е нанесена специална интериорна боя, която позволява на учителите да развият цялата логическа мисъл на урока си, без да изтриват”,  обясни възпитаникът на ПМГ арх. Йордан Терзийски. По негови думи сега основното е как ще се развие инициативата. „Искаме да не е еднократен акт. Искаме да е проект, припознат както от други випуски на гимназията, така и от други учебни заведения. Практика е да се събират хората на другарски срещи. Защо те да не са подходящ повод да се направи жест към училището, а не само почерпка по случай  юбилей. Вярваме, че по ефекта на снежната топка идеята би могла да се мултиплицира на първо време в Природо-математическата гимназия, а защо не и на други места”, каза арх. Терзийски. Той завършва паралелка „Математика” през 2003 г.  „Математиката възпитава. Математиката учи на начин на мислене, на отношение към работата, на методологичност и последователност във всичко, с което се занимаваш. Всички хора, завършили гимназията, са будни и интелигентни и всеки се е развил като професионалист в някаква област”, сподели младият архитект.

Директорът Ангел Гушев уточни, че в ремонта на кабинета и класните стаи на втория етаж на гимназията са вложени общо 17 000 лева. „Но това не е най-важното. Важно е мотото, изписано върху една от стените в кабинета „Същността на математиката е в нейната свобода”, т.е. когато даваме възможност всеки да развива своя потенциал, не го ограничаваме в някакви рамки, даваме му свобода на мислене – това е най-важното, а не една или друга формула, които ще запомни”, коментира Гушев. Ръководителят на ПМГ обясни, че със средства на бивши възпитаници е реновирана лаборатория по химия, извършени са и други ремонти.

 

4 профилирани и 1 професионална паралелка предвижда план-приемът в ПМГ „Васил Друмев” за учебната 2019/20 г. Профилираните са Математика с интензивно изучаване на немски език, Математика с интензивно изучаване на английски език, Софтуерни и хардуерни науки и Природни науки. Професионалното обучение  е за приложен програмист, допълни директорът Ангел Гушев.