Образование

Откриха обновена библиотека в СУ „Емилиян Станев“, седмокласникът Димитър Петков представи дебютната си книга „Пътуване във времето“

Откриха обновена и ремонтирана библиотека в СУ „Емилиян Станев“. Идеята за промяна на интериора в старата библиотека идва от Ученическия съвет през месец декември миналата година при подготовката на Коледния базар и обсъждане на неговата благотворителна кауза. Тогава учениците решават със събраните пари от разпродажбата на коледните сувенири да се закупи подходяща мебел и да се оформи уютен кът за четене в пространството на библиотеката. „Видя ми се хубава идеята, но мястото, където се помещаваше библиотеката, не беше ремонтирано поне 12 години и беше пълно със стари шкафове, с книги, които не се ползваха, стари учебници и нямаше простор. Затова предложих първо да се направи цялостен ремонт на помещението. Той приключи в края на април с активното участие на учениците“, каза директорът на учебното заведение Кина Котларска.

Над 6000 лева са събрани от Коледния базар. С 3000 лева се закупуват меки мебели, 500 лева учениците инвестират в нови заглавия – детска и приключенска литература и в книги на любими автори, сред които са произведения на Мария Лалева и Георги  Господинов.

 

_

След откриването на обновената библиотека седмокласникът Димитър Петков представи дебютната си книга „Пътуване във времето“. В творбата младият автор включва разкази, писани през последните две години и вдъхновени от природата край павликенското село Недан, където той израства. На премиерата Димитър обяви, че всички средства, получени от продажбата на „Пътуване във времето“ ще бъдат дарени на семейството на дете от училището, което се нуждае от лечение в Турция.

Талантливата Ваяна Николова от VII “б” клас се погрижи с цигулката си за музикалния фон на събитието, а осмокласникът Иван Димитров поздрави присъстващите  с изпълнение на песента „Приятели” на Тоника СВ.

В края на церемонията учениците написаха кратки послания какво са за тях книгите и ги пуснаха да полетят с балони в небето над СУ „Емилиян Станев”.

Директорът на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ Пенка Игнатова, директорът и зам.-директорът на Регионалната библиотека – доц.  Калина Иванова и д-р Иван Александров – присъстваха на официалната церемония. Те дариха ваучери за нови книги във фонда на библиотеката.