Образование

Откриха новата академична година в НВУ „Васил Левски”

С празнична церемония днес бе открита новата академична година в Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. По традиция във висшето учебно заведение се събраха новите студенти и курсанти и техните близки.„Гордейте се, че сте възпитаници на Националния военен университет и помнете думите на нашия патрон Васил Левски – Времето е в нас и ние сме във времето”, изтъкна ректорът на висшето учебно заведение бриг. ген. Пламен Богданов в словото си към новоприетите студенти и курсанти.

„В Университета ще се опитаме да ви убедим, че е изключително важно, да получите най-добрата подготовка в областта, която сте си избрали, но не по-малко важно е да се научите да мислите гъвкаво, да сте готови в случай на нужда да се реализирате и в други области, да сте конкурентни на трудовия пазар, защото живеем във време, в което никой не може да ви даде гаранция за бъдещето. Аз, обаче, ви уверявам, че можете да бъдете горди с новия си дом, защото тук ще израснете духовно, а това е привилегия на будните и дръзновените.“, каза още бригаден генерал Пламен Богданов.

Първокурсниците на НВУ „Васил Левски“ бяха поздравени и от областния управител на Област Велико Търново проф. Любомира Попова.

Гост и лектор на тържеството бе професор Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който изнесе лекция, свързана с годишнината от рождението на Васил Левски и Руско-турската освободителна война.

След тържеството присъстващите разгледаха изложбата на модели на техника, която е била или е на въоръжение в Българската армия и други армии през различните етапи от тяхното развитие. Моделите са изработени от участниците в клуб по стендов моделизъм „Манта“.

 

Над 360 студенти за бакалаври и магистри и около 180 курсанти е приел Националният военен университет тази година. В петък (13 октомври) първокурсниците ще положат военна клетва. На 20 октомври университетът ще отбележи празника на Великотърновския гарнизон, а през ноември ще се състои честването на 139-ата годишнина от създаването на първото военно училище в България, наследник на което е Националният военен университет „Васил Левски”.