Денят Образование

Откриха „Нашето място” – уютен кът за студентите от Стопанския факултет на ВТУ

32-ма доброволци на възраст от 4 до 80 години се включиха в създаването на „Нашето място”. Пространството бе открито вчера, когато бе Международният ден на доброволеца, във фоайето на Стопанския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

снимка: „Нашето място“-официална Фейсбук страница

Мини библиотека, пейки и маси, сковани от палети, смяна на старите полилеи с такива от канап и ръчна изработка, боядисване на стените и дограмата бяха част от задачите, с които се ангажираха студентите от създадения през миналата година доброволчески клуб „Заедно успяваме” към ВТУ. В екипа им се включиха много приятели и състуденти от различни факултети на вуз-а. Главен техен инициатор е преподавателят Ваня Димитрова. До реализацията на акцията се стига след кандидатстване пред неправителствената организация „Time Heroes”. Магазин за строителни консумативи е дарил част от материалите, използвани за ремонта. 398 лв. са вложили към този момент ентусиастите, тепърва предстои да закупят ресни и възглавнички на стойност от около 500 лева, а финансирането е осигурено от ВТУ, съобщи Ваня Димитрова. „С много труд, много желание и много доброволци успяхме за три седмици да превърнем това неуютно място в пространство за срещи. Чувстваме се прекрасно, днес имаме двоен празник”, сподели пред Общинското радио минути след откриването Димитрова.

Мандала, която изобразява слънцето и луната, с логото на Стопанския факултет и на  „Time Heroes”, е интересен акцент в новото студентско пространство.

Мандалата бе основен символ и за празничната торта

„Много благодаря на Ваня Димитрова, че направи тази инициатива една изключително красива реалност. През изминалите седмици имахме какви ли не емоции , научихме се да правим много неща за първи път и то в екип. Видяхме и как от едно нищо превърнахме това място в красиво кътче за нас, студентите. За мен беше удоволствие да съм част от това. Бяхме екип и успяхме, а да си част от екипа е изключително важно”, подчерта усмихнатата Елица Христова, един от многото доброволци, включили се в акцията.

Елица Христова (вляво) и Ваня Димитрова (вдясно)

Сред ентусиастите бе и Ангел Мъглов от с. Самоводене. Възрастният буден мъж с радост е работил редом до младите хора. „С тези млади и интелигентни деца успяхме заедно и претворихме това фоайе в нещо приятно, красиво и удобно. Тези работливи деца предварително бяха направили проект”, заяви Мъглов.

Ангел Мъглов

Всеки един от включилите се в акцията ентусиасти получи грамота от организаторите.

Какво още казаха развълнуваните доброволци – чуйте в прикачените звукови файлове.