Култура

Откриха изложбата „Старините на България”

Зам.-кметът Ганчо Карабаджаков откри днес юбилейната изложба „Старините на България”, проследяваща дългогодишните традиции в опазването на недвижимото културно наследство у нас. Тя е посветена на 75-годишнината на дългогодишния радетел за културните забележителности арх. Светлозар Бояджиев и е експонирана в залите „Рафаел Михайлов” навръх 45-тата година, в която той всеотдайно работи по изследването и документирането на културни ценности от периодите на Праисторията, Античността, Средновековието и Възраждането, както на територията на Велико Търново, така и в цялата страна.

 

Събитието уважиха редица официални лица и гости, сред които бяха търновския митрополит Григорий, арх. Донка Колева, директорът на ХГ „Борис Денев” Николай Сираков, доц. Павлина Владкова, множество научни и културни експерти.

Арх. Бояджиев представи своя работен екип и наследниците си в професионален план – арх. Драгомир Йосифов, инж. Иван Григоров и внука на самия арх. Бояджиев, който усърдно следва стъпките на своя дядо. От Враца до Варна и от Пловдив до Бургас са представени чертежи, кадастрални планове и проекти за възстановяване на културни паметници – гробници, храмове, жилищни сгради и комплекси.

От името на градоначалника Даниел Панов, Карабаджаков символично преряза лентата на експозицията. „Експозицията разкрива уникалното културно историческо наследство на България. Тя е пример за всеотдайността в работата Ви и за големия Ви принос за опазване и съхраняване на богатството на Велико Търново и нашата държава. Благодарение на Вашата творческа дейност, днес всички ние – великотърновци, а и гостите на града ни от цял свят, се радваме на забележителния вид на крепостта „Царевец”, Владишкия мост и възрожденските къщи в стария град. Вярвам, че младите архитекти, проектанти и специалисти, ангажирани с опазването на културно историческото наследство, консервацията и реставрацията на паметниците на културата имат много какво да научат от Вас”, се казва в поздравителния адрес от кмета инж. Даниел Панов.