Култура

Откриха изложбата „Света гора: През погледа на фотографския обектив”

Изложба, представяща околната среда, сградите, всекидневния живот и богослужението на монасите в Атон, е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Снимките са правени от четирима съвременни фотографи – Валерий Близнюк от Русия, Али Боровали от Турция, Збигнеи Коц от Полша и Зоран Пургер от Сърбия.

Всички те са посещавали Света гора през различни години и са запечатали атмосферата на Атон – това изключително място, което от векове привлича редица творци и поклонници. „Много се радвам, че съм тук, за да открия тази изложба. Това е втората експозиция, която Светогорското представителство показва във вашия красив град. Отношенията между Гърция и България са много близки. В Атон се намира и българският Зографски манастир, с който имаме добри отношения. Наскоро представихме съвместно „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Чрез настоящата изложба искаме да ви покажем Света гора през погледа на четирима чужденци. Това е много хубав начин и вие да се докоснете до това изключително място, особено жените, които не могат да ходят там.”, обърна се към присъстващите директорът на Светогорското представителство Анастасиос Дурос.

„През погледа на фотографите можем да видим различни нюанси и гледни точки за тази съкровищница на православната християнска култура. Фотографиите са черно-бели, а това сякаш придава още по-голяма дълбочина на изображенията.”, каза доц. д-р Димитър Димитров – зам.-ректор по международната дейност на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Изложбата е представена за първи път от септември 2015 до март 2016г. в изложбените зали на Светогорското представителство, по-късно е показана в Sismanoglio Megaro на Генералното консулство на Р. Гърция в Истанбул (6-8 май 2016г.) Там тя е официално открита от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вертоломей. Изложбата е гостувала и в Никозия, Кипър; в град Катерини; в Белград, Сърбия.

„Света гора: През погледа на фотографския обектив” е втората изложба, която Светогорското представителство показва във Велико Търново. През 2009г. в старата столица е представена голямата изложба с фотографии на Фред Боасон.

Изложбата „Света гора: През погледа на фотографския обектив” се организира от Светогорското представителство в град Солун съвместно с Община Велико Търново, Центъра за гръцки език и култура на Филологическия факултет и Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”; ще остане във Велико Търново до 3 декември.

Преводите на материалите за изложбата са на студентите от IV курс от специалностите Приложна лингвистика с втори чужд език и Балканистика с новогръцки език.

Проявата се осъществява с любезното съдействие на Благотворителна фондация „Ал. Онасис” и Министерството на просветата и културата на Република Кипър.