Образование

Открит урок за занаятите проведе на Самоводската чаршия екипът на Кариерния център с деца от с. Драганово

Открит урок с ученици от ОУ „Климент Охридски” – с. Драганово проведе на Самоводската чаршия екипът на Центъра за подкрепа за личностно развитие във Велико Търново. Той бе по повод днешния Ден на занаятите и занаятчиите. Първи посрещна децата грънчарят Димитър Нешев и им показа глинени съдове.

„Моята майка Нина Нешева работи от 32 години тук. Сега работим двамата. Това е изцяло ръчна изработка. Типична търновска керамика. Характерна само за нашия регион. Датира от XII – XIV век. Нашата идея е максимално близо да се доближаваме до това, което е било тогава. Един месец отива за направата на един съд. Това се казва луксозна керамика. Само за царския двор се е ползвала”, посочи Нешев и обясни технологичния процес при направата и изпичането на глинен съд. По едно захарно петле получиха учениците от Деница Пашова от Шекерджийницата.

Тя също разказа за технологичния процес при направата на любимото за децата сладко изкушение. „Правим сладки по стари рецепти. От възраждането. Това са неща, които ги няма почти никъде. Захарни петлета, бонбони, пестил от сини сливи, бяла сладко, кафе на пясък, целувки, небет шекер и много сруги”, поясни Пашова. Ножарят Кирил Димитров приветства топло децата. Разказа им, че занаятът не се учи лесно. „От 22 години съм тук. Трето поколение ножар съм. Първо ми беше като хоби, след това ми стана професия. Първо трябва да се научиш как да заточваш ножа. 4 години съм го учил това. Оформя се острието, източва се, закалява се, сглобява се, слага се дръжката. Дни отнема направата на един нож, според сложността”.  Момчетата бяха впечатлени от ножарството и грънчарството, а момичетата от шекерджийството. Разбраха, че всеки занаят се учи дълго време и никак не е лесен. „Искахме да въведем децата в света на занаятите, като им дадохме възможност да ги видят на живо на Самоводската чаршия. Този тип ръчно изработени изделия е носил хляба на трапезата преди години на всички, които са се занимавали с тях. В кариерното ориентиране има т.нар. раздел – залязващи професии. Занаятчийството е сред този раздел. Слава Богу съществува и до ден днешен, но повече е като атракция. Трябва да се знае за занаятите, да се предават през поколенията и се съхраняват традициите. Това е и идеята ни”, поясни Даниела Марова, кариерен консултант в Центъра за подкрепа за личностно развитие във Велико Търново.

Грета Новакова, директор на основното училище в с. Драганово и учител по изобразително изкуство е горда с възпитаниците си. Според нея всяка една такава среща онагледява изучавания учебен материал, децата научават нови думи, впечатлени са.

Всички занаятчии получиха грамоти от Центъра за подкрепа за личностно развитие във Велико Търново с благодарност, че съхраняват и популяризират българските занаяти.

Кремена Крумова – Попова