Култура

Открити уроци в Музей „Възраждане и Учредително събрание” за Христо Иванов – Големия

    Открити уроци на тема „Христо Иванов – Големия, живот и дейност“ ще се проведат в Музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново на 15, 16 и 17 септември. Беседите ще води д-р Жулиета Гюлева от Регионалния исторически музей. Повод за среща с родолюбци е 180-годишнината от рождението на  един от най-забележителните дейци, посветили живота си за национално освобождение.

От 1862 година  Христо Иванов – Големия, активно сътрудничи на Васил Левски и се ангажира със създаването на Вътрешната революционна организация – ВРО. Заселва се във Велико Търново и още през 1870-а създава Търновския частен революционен комитет, на който е председател, а по-късно подпредседател. Във Вътрешната революционна организация е началник на Тайната полиция и Тайната поща, като неуморно организира тяхната мрежа и дейност. Подчинен е пряко на Васил Левски. След обединението на ВРО и БРЦК получава от Васил Левски пълномощно да следи работата на шест комитета в района Русе -Търново – Стара Загора – Сливен. Участва в акции за набавяне на пари и оръжие.

След смъртта на Левски продължава революционната си дейност. Участва в част от заседанията на Гюргевския революционен комитет. Помощник е на Стефан Стамболов в Първи търновски революционен окръг за Ловеч, Троян, Ново село и Севлиево. Участва в битки по време на Априлското въстание при Ново село, Дебневския боаз и връх Марагидик. След поражението на въстанието се укрива в Ловеч в скривалището на доведения си брат Никола Цвятков чак до началото на юли 1877 година.

Успява да напусне Ловеч и се присъединява към Руската армия. С отряда на полковник Алексей Жеребков се сражава при първото освобождение на Ловеч. Участва в защитата на града при настъплението на Рифат паша, но не успява да го напусне при възстановяването на турската власт. Отново се укрива, този път в скривалището на Величка Хашнова. След второто освобождение на Ловеч създава българска доброволческа чета за разузнаване и прочистване на района от скитащи турски войници, башибозук и черкези. Съдейства на генерал-лейтенант Йосиф Гурко при освобождението на Етрополе, Ботевград, София и Пловдив.

След Освобождението участва в създаването на Комитетите „Единство“. Формира Търновска доброволческа чета „Раковски-Левски“ от 500 човека и е неин войвода по време на Сръбско-българската война (1885). Христо Иванов – Големия, е деен член на Народно-либералната партия (стамболовисти). Той е народен представител от Ловеч в VI-о Обикновено народно събрание (1890-1893) и депутат в ІV-0 Велико народно събрание във Велико Търново. Оставя ценни „Спомени“ за революционните борби.