Денят Култура

Открита бе изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“

Регионалният исторически музей-Велико Търново за тринадесети пореден път представя в изложба даренията, получени през годината. По традиция експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ бе открита в Деня на народните будители в  музей „Възраждане и Учредително събрание“. Изложбата ще остане отворена за посещение до края на месеца. Тя включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи.

Директорът на институцията д-р Иван Църов връчи грамоти и карти за безплатно посещение на музейните обекти на всички дарителите. Над 200 експоната от 55 дарители са постъпили в музейните фондове през годината. Акценти в експозицията са документи и снимки от архивите на стари търновски фамилии, купи и медали на световния шампион по щанги Румен Русев, спечелени от национални, европейски и световни шампионати от 1970 до 1975 година.

Важни за съхраняването на историческата памет са и предмети и документи, използвани по времето на социализма. Кураторът на изложбата Бояна Боянкинска призова всички, разполагащи с вещи от този период, да предоставят тези, с които могат да се разделят, за да се запознаят бъдещите поколения с бита на втората половина от 20 век.

Тази година след призива на съставителката на книгата за кметовете на старата столица Тодорка Недева и Общината с дарения се включиха и наследници на търновските градоначалници. Сред дарителите бе и Ганчо Пеев. Той  предостави книга за музикалния живот във Велико Търново в периода от 1860-а до 1960-а, написана от дядо му Ганчо Пеев, бивш кмет на града. Изданието е изготвено по поръчка на Института по музика към БАН. По време на официалното откриване Ганчо Пеев дари и 2 снимки на бившия градоначалник със съпругата му д-р Дорка Пеева. Тя завършва дентална медицина в Германия и е първата жена стоматолог във Велико Търново.

Дарение по време на награждаването направиха и дамите от клуб „Зонта“. Те предоставиха знамето от тазгодишния мото поход, който се проведе на територията на България и Румъния, и книга с историите на 100 бележити българки, взели активно участие в обществения живот на страната.

Тодорка Недева подари екземпляр от книгата си за търновските кметове и обяви, че започва нов проект за историята на журналистите от старопрестолния град.