Култура

„Открий камбаната в галерията” – творческа игра в ХГ „Борис Денев”

С интересна инициатива Художествената галерия „Борис Денев” се включва в националните чествания, посветени на 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България. „Открий камбаната в галерията” предизвиква великотърновци и гости да се потопят в света на изкуството. На специални формуляри, желаещите да се включат в играта ще трябва да напишат в кои творби, поставени на стените на културната институция, виждат илюстрирани камбани. Една от тях е част от постоянната експозиция в галерията на Боруна, а останалите ще бъдат поставени допълнително, съобщи за Общинското директорът на ХГ „Борис Денев” Николай Сираков. „Целта е галерията да бъде обхваната от всеки участник, за да премине той през всичките й коридори. И търсейки камбани, да разгледа и останалите творби”, допълни той.

Задачата стартира на 21 септември, а отговорите се очакват между 19 и 20 часа. На следващите дни – 22, 23 и 24 септември, посетителите могат да се включат в играта от 10:30 до 17:30 часа. Чрез жребий на 25 септември от 12 часа  ще бъдат изтеглени 22-ма печеливши. Тези, които не са от Велико Търново, ще получат своите награди по пощата, а подаръците са изненада, посочи директорът на галерията. Условията на играта са достъпни за всяка една възраст, в нея може да се включи цялото семейство.

Събитието „Открий камбаната в галерията” е включено и в националния календар на Европейската година на културното наследство-2018. На 21 септември, когато светът отбелязва Деня на мира, Федерална република Германия организира събитието „Нека първият им звън изрече думата „мир” . „Това е камбанен звън, който ще огласи цяла Европа от 19 до 19:15 часа българско време”, акцентира Николай Сираков. Звън на камбани ще проехти и във Велико Търново, в подкрепа на инициативата.