Култура

Откриват ретроспективна изложба на Борис Денев в Художествената галерия

Ретроспективна изложба по повод 137 години от рождението на Борис Денев ще бъде открита на 11 февруари от 18 часа в Художествената галерия в старата столица, носеща името на видния творец.

Той е роден е през 1883 година в Търново. Учителства в с. Иванча, Великотърновско (1902 – 1910). Изявява се като самоук художник през 1909 година с първата си самостоятелна изложба. През 1909 – 1914-а специализира живопис в Мюнхен при проф. Лео фон Льофтц, Карл фон Маар и Анджело Янк.

Борис Денев е доброволец в Балканската война. Той е художник при Министерство на войната (1914 – 1929). През 1920-те години работи известно време в Италия. Бил е учител в Първа мъжка гимназия в София, а от 1931 година се отдава на свободна практика. Членува активно в дружеството „Родно изкуство“ и участва в организирането на няколко наши изложби в чужбина, включително в качеството на комисар на българския павилион на Венецианското биенале през 1942-а.

След Деветосептемврийския преврат на 1 ноември Борис Денев е арестуван от новата власт и заявява:     „Лежах в турски затвор, трябва ли да лежа и в български?” След пет месеца в Софийския затвор и пет месеца в Дупнишкия лагер е освободен, без да бъде съден. Изключен е от Съюза на българските художници. През 1956 година Борис Денев е възстановен в него. По-късно е реабилитиран напълно и удостоен със званието „Заслужил художник“. Негова изложба обаче СБХ организира едва през 1980-те години…