Образование

Откриват Петата конференция, посветена на отношенията между Китай и страните от Централна и Източна Европа

Делегация от Университета по международна  икономика и бизнес в Пекин пристига специално за двудневната конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа” във Велико Търново. Групата ще бъде водена от декана на Катедрата по китайски език и литература проф. Дън Жубин. Откриването на петото издание на форума ще бъде от 14 часа днес в Институт „Конфуций” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, съобщи директорът на Института доц. Искра Мандова. 28 души, от които седем китайски учени, са заявили своето участие в конференцията. Сред участниците са преподаватели и научни работници от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Българската академия на науките, учители по китайски език в средни училища в България, директори на детски градини и училища, в които се изучава китайски език и култура.

След официалното откриване, ще бъде представена книгата на проф. Пламен Легкоступ  „Пътят. Драконът. Художникът”. В нея авторът споделя впечатленията си от Китай, натрупани от 2010 до 2018 г, при дванайсетте му посещения в далечната страна. Днес ще бъде открита и фотоизложбата „Китай през обектива на телефона” на проф. Легкоступ. Тя представя моменти от посещенията на професора в различни големи градове в Китай, запечатани с личния му телефон.

Конференцията продължава и в утрешния ден. Началото е от 9 часа сутринта, а първа по програма е доц. д-р Андроника Мартонова от Българската академия на науките, която ще представи доклад на тема „Българските филмови списания през 50-те години на 20. век и китайското кино”.