Култура

Откриват изложба „Мост между културите” в петък в изложбени зали „Рафаел Михайлов“

Сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC)” представя в изложба с 22 фотопана  резултатите от последният им лагер, който се проведе в Холандия и Стара Загора по проект „Мост между културите” в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Официалното откриване е утре, петък, от 17:00 часа.  Проектът се реализира за трета поредна година. Снимките са дело на професионалните фотографи Калина и Борис Борисови, които отразяват иновативния подход в търсенето на диалог между културите. Експозицията показва отделни знакови моменти, емоции, преживявания на 18 младежи от България и Холандия.

Междукултурният младежки проект „Мост-Между-Културите“- летен лагер за деца, реализиран с помощта на община Стара Загора доказва, че съвместните усилия на неправителствения сектор,  общинските институции и фирмите от региона могат да създадат добро партньорство, което да дава добри плодове.

През 2016 и 2017 г. инициативата е осъществявана само с български младежи, но през 2018 г. е успешно надградена в международен аспект. Две от организациите, част от глобалната мрежа на URI Europe – „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“ (BRIDGES CC) и URI Netherlands CC в партньорство с Община Стара Загора реализираха първото международно издание на „Мост-между-културите“.

„Проектът се проведе в две части, с 18 деца от България и Холандия. Децата от България са от Русе, Велико Търново, Пловдив и Белица, а тези от Холандия от Хага. Децата от Холандия бяха 4 като основния проблем, който  срещнахме бяха предразсъдъците свързани със страната ни.  За холандците дестинацията България е несигурна. Първоначално беше предвидено участниците от двете държави да са равен брой, но въпреки това в рамките на 8 дена- 4 в  България и 4 в Холандия,  видяхме как от непознати децата се превърнаха в приятели.”, сподели за общинско радио Ангелина Владикова, председател на Мостове, URI Europe Cooperation Circle.

Групата се събира първо в Стара Загора от 16 до 20 юли и продължава с Хага от 27 до 31 юли 2018 г. „Лагерът даде възможност на децата да се забавляват заедно, да работят по определени проблеми, както и да опознаят хора с различна религиозна и културна идентичност, да търсят начини да изграждат мостове на доверие, допринасящи за положителна трансформация в местните общности”, добави още Владикова. Партньори в начинанието за втората част са били Ethics Education for Children – Arigatou International и CERITA.

Изложбата ще бъде представена от децата от Велико Търново, които са участвали в програмата и ще остане отворена за посещение до 22 март в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. След Велико Търново експозицията поема на път към Русе, след това към Пловдив (европейската културна столица), Белица, а наесен отпътува за ООН Женева.

Диана Колева