Култура Любопитно

Откриват в петък 19-тия детски ромски фестивал „Отворено сърце“

Център за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” организира Деветнадесетото издание на Детския ромски фестивал “Отворено сърце”, в дните 31 май – 1 юни 2024 г. в гр. Велико Търново. Във Фестивала ще вземат участие ученици от цялата страна, включени в часовете по “Фолклор на етносите – Ромски фолклор” и в други занимания по интереси, насочени към образователна интеграция през учебната 2023/2024 г.

Целта на фестивала е да даде на децата от различните етноси възможност за изява и да стимулира у тях траен интерес към учебния процес като цяло. Основната му идея е да покаже, че фолклорът на всеки един етнос носи своето културно богатство и то е незаменимо за съществуването и общуването ни като една единна нация.

Фестивалът е насочен към съхраняване, развиване и популяризиране на ромската култура и фолклор, както и представяне на град Велико Търново като туристическа дестинация.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 31 май, по традиция в парк „Марно поле“ гр. Велико Търново. Програмата включва шарено разнообразие от песни, танци, празнични обичаи, приказки и традиции на ромите, българите, турците и други етноси, живеещи в България. Зрителите на фестивала ще бъдат очаровани от пъстротата и настроението, което ще внесат участниците. Ще могат да разгледат и продукти, изработени от сръчните ръце на децата в клубовете по интереси. В рамките на фестивала са организирани и редица съпътстващи събития.

От 17:30 часа на ще се проведе вече традиционното шествие на всички участници във фестивала по централната улица на Велико Търново „Васил Левски“. Шествието стартира от Студентски стол и ще завърши с кръшно хоро пред паметника Майка България.