Култура

Отдел „Изкуство” на търновската библиотека – във фокуса на Месеца на испаноезичните държави

Отдел „Изкуство” на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново е във фокуса на тазгодишното издание на Месеца на испаноезичните държави. Богатата програма на мащабното събитие включва редица прояви, които популяризират испанската култура и език. Сред любопитните събития е изложбата във филиала на библиотеката, която бе открита вчера в старата столица. Грамофонни плочи, книги и нотни издания от фонда на институцията са подредени в рамките на експозицията. Гостите имаха възможност да се потопят в света на испанската култура, а за това допринесе пианистката Йоана Георгиева, която изпълни произведение на виртуозния испански композитор Исак Албенис.

Посетителите свободно разгледаха подредените експонати и се насладиха на музиката, подбрана от домакините. Желаещите слушаха испански изпълнители на грамофон – една от екстрите, които предоставя филиалът на старостоличани и гости.

5 хиляди грамофонни плочи се съхраняват в търновската библиотека, съобщи за Общинското радио библиотекарят Галина Ганцарова. „Във фонда имаме книги, албуми, които са за испански живописци, издания за испанска култура, испански графици, ноти и плочи на изпълнения на испански композитори. Заповядайте при нас, до края на месец май в рамките на работната седмица всеки може да разгледа изложбата”, акцентира Ганцарова.

Да насочат обществото към неща и места, които са изгубили видимостта си в търновското пространство – такава е мисията, която си поставят тази година организаторите на Месеца на испаноезичните държави – Галин Попов и Георги Бъчваров. „На нас ни беше много важно да мислим как чрез програмата ние оставяме нещо и след самия месец май, когато приключва събитието”, акцентира Галин Попов. Споделя, че наскоро за пръв път е посетил отдела и остава изумен от богатата колекция, която се съхранява там. Да насочи вниманието, да събуди интереса и да покаже на великотърновци, че там, срещу Спортната зала, се намира едно бижу в културния живот на града е една от целите на събитието тази година.

Цялата програма на Месеца на “Mes Hispanico” във Велико Търново може да видите по-долу, а една от най-интересните прояви е предназначена за децата. Тя ще бъде на 19 май от 10 часа край паметника на Асеневци. Тогава малчуганите и техните родители ще се научат как сами да си направят пинята, ще има много музика, детски игри и разбира се – дребни сладки и бонбони, съобщи от своя страна Георги Бъчваров.

Месецът на испаноезичните държави се провежда за трета година във Велико Търново. Неговото начало обаче е инспирирано от една определена личност – преподавател от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. Казва се Давид и организира срещи с учениците си в търновски бар, където обсъждат театрални постановки, които организират заедно, пътувания до Испания, испански писатели и др. „На мен много ми хареса тази силна приятелска връзка, изнесена извън учебния процес”, спомня си Галин Попов. След това решава, че трябва да направи нещо за преподавателя и неговите ученици, а и за всички, които обичат испанския език и култура. Среща се с директора на Институт „Сервантес” и културното аташе на Испанското посолство, разказва им идеята за организиране на събитието и то става факт.

Месецът на испаноезичните държави се организира от „VT events“, „TAM – пространство за културна и социални инициативи“ и PR агенция „Властелини“, с подкрепата на Посолството на Кралство Испания в България и Институт „Сервантес“. Едно от събитията в програмата тази година е подкрепено и от Посолството на Мексико в България.

ПРОГРАМА

2 май, 19:30 ч.
Бар „Tequila Funky Monkey“
Откриване на Mes Hispanico с традиционни испански тапас и коктейли

3 май, 19:00 ч.
ТАМ
„Испанците луди ли са?“ – представяне на най-странните испански традиции от учениците от ЕГ „Проф.д-р Асен Златаров“

8 май, 17:00 ч.
Отдел „Култура“ на РБ „П.Р.Славейков“ – Велико Търново
Откриване на изложба с каталози и грамофонни плочи от фонда на отдел „Култура“ на РБ „П.Р.Славейков“ – Велико Търново

9 май, 17:00 ч.
Изложбени зали „Рафаел Михайлов“
Откриване на изложба с илюстрации на художничката Ана Монтеро към книгата на Луис Монтеро „Неразказани легенди за маите“
Изложбата ще бъде показана до 31 май.

9 май, 19:30 ч.
ТАМ
Откриване на изложба на художничката Ана Морено, куратор Мартина Йорданова

10-11 май, 9:00 – 12:00 ч.,
ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Френски център
Пети семинар по испанска фразеология
гост-лектор доц. д-р Веселка Ненкова, Пловдивски Университет „Паисий Хилендарски“

11 май, 22:00 ч.
Клуб “Melon”
Концерт на групата “Ritmos negros”- afropeurivan + jazz с музикантите Arnau Garrofe и Piero Epifania

16-17-18 май
„ЛИТЕРАТУРА И КИНО“ в Залата на Община Велико Търново
Селекция от филми, базирани върху книги:

16 май, 18:00 ч.
La colmena (1982), Mario Camus. Book of Camilo José Cela
17 май, 18:00 ч.
-La lengua de las mariposas (1999), José Luis Cuerda. Book of Manuel Rivas
18 май, 18:00 ч.
-Pa Negre (2010) Agustí Villaronga. Book of Emili Teixidor

19 май, 10:00 – 12:30 ч.
Паметник „Асеневци“, бар “The Gallery”, сцена Арт Лято
Пинята парти – деца и родители създават традиционни мексикански пиняти

25 май, 19:00 ч.
ТАМ
„Туристически маршрути по пътя на Сантяго“ – лекция на доц. д-р Слави Димитров

26 май, 19:00 ч.
ТАМ
Прожекция на филма „Пътят на Сантяго – Пътешествие за Духа” на Пламен Симеонов

30 май, 18:00 ч.
ТАМ
Представяне на книгата „Фабиан и хаосът“ на Педро-Хуан Гутиерес на издателство „Жанет -45“ от тяхната кубинска поредица

31 май, 20:00 ч.,
ТАМ
Късо кино ТАМ