Денят

Отворен код за правителствени приложения искат търновските програмисти

Софтуерните иновации и приложения постепенно навлизат на всички нива на държавната и общинска администрация. По-малко бюрокрация, бе сред основните цели в предизборната програма на управляващата партия. През изминалия месец, за да отговори адекватно на тази политика, Община Велико Търново въведе дигитално обслужване с жестомимичен превод за хора с увреждания.

Към отворен код за финансираните от правителството цифрови продукти, призовават от Клуба на търновските програмисти. Те имат шанс да заявят своите искания, благодарение на новосъздаденото Национално сдружение на дигиталните предприемачи, което бе инициирано в старата столица.

„Ние имаме електронно управление, засега на ниско ниво. Дали то ще бъде подобрено засега не зависи от нас. Един от начините, по които то може да бъде подобрено е да се придържаме към тази инициатива, която стартира преди около година – продукти, които са финансирани от правителството и са за него, да бъдат с отворен код за достъп. По този начин – колеги от всички фирми може да отидат, да направят одит на кода и да кажат дали е написан на високо ниво или абсолютно некадърно. Както и дали струва тези пари, които държавата е определила или не. Това е модел, който съществува в много други западни държави. Тези продукти там са с отворен код, публично достъпни, могат да бъдат използвани от всеки безплатно, с изключение на някои административни такси”, поясни Невен Боянов от УС на Клуба на програмистите.

Подобна екзотична идея представи във Велико Търново бившият външен министър Соломон Паси още в началото на лятото. Въпреки съмнението, че ще доживее нейната пълна реализация, в края на май Паси говори за електронната демокрация в серията TED-ex. Бившият външен министър посочи и острата нужда от наднационално правителство в рамките на Европейския съюз, което да се справя с въпросите на сигурността, по модел, подобен на разработваното в момента наднационалното финансово правителство. Според Паси, ако страните членки имаха право да обменят и използват информация по отношение на сигурността, голяма част от терористичните атентати в Европа биха били невъзможни.

Друг аспект от дигитализацията на познатия ни свят са социалните мрежи, които ползваме ежедневно. Те се доказаха като популярен инструмент в хода на предизборните кампании у нас и по света, макар и в сферата на фалшивите новини. Възможно е лидерът Фейсбук да бъде изместен от друго приложение –коментара бившият външен министър. Един от гигантите на пазара, изразил готовност да вземе участие в цифровизацията на управлението е Viber, компанията вече активно разработва приложения в тази насока.

От Клуба на програмистите във Велико Търново изразиха готовност да обединят съвместни усилия със специалисти от цялата страна по изграждането и усъвършенстването на този дигитален модел.