Здравеопазване

Отбелязваме Световната седмица на кърменето

Във Велико Търново за единадесета поредна година ще се проведе Световна Седмица на Кърменето.
Инициативата се организира и провежда в партньорство от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново, Център за родители „HAPPY MUMS” и Младежки дом – Велико Търново в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства“.
Световната седмица на кърменето се отбелязва ежегодно през първата седмица на месец август (1-7 август) и се чества в повече от 120 страни по света. Началото ѝ е поставено през 1992 година. Създадена е от организацията WABA /World Alliance for Breastfeeding Action/- Световен Алианс за активна подкрепа на кърменето с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Мотото на тазгодишната кампания е „Подкрепете родителите“.
Една от инициативите в нашия град, посветена на Световна Седмица на Кърменето, е традиционният Празник на открито, който ще се проведе на 2 август 2019 година в парк „Дружба”, Велико Търново от 10:00 часа.
Специалисти и майки ще споделят опит, свързан с кърменето, ще говорят за трудностите и тяхното преодоляване. Приятни изненади очакват най-активните млади майки.