Съд

Осъдиха мъж, умишлено запалил сеното на комшията си

Мъж, подпалил чуждо сено, е осъден след обвинение на Районна прокуратура –Велико Търново. За това деяние съдът му е наложи наказание от шест месеца лишаване от свобода, което е отложено с три години изпитателен срок. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият се призна за виновен и прие за варни фактите изложени в обвинителния акт  на прокуратурата.

Тодор А. е осъден за това, че на 05.09.2016 г. в землището на с. Райковци, обл. Велико Търново, местност „Ливадата 5“, умишлено унищожил чужда движима вещ като запалил купа със сено с височина 8 метра и тегло 5470 кг на стойност 975.80 лв., с което причинил на Кольо Х.  от с. Мишеморков хан, общ. Велико Търново вреди на стойност 904,40 лева.

Пострадалият  Кольо Х. косил и събрал сено от ливади в землището на с. Райковци за изхранване на животните, които отглеждал, като го складирал на купа. Тодор А. притежавал наследствени имоти в махала в землището на с. Райковци, които не  обработвал и посещавал селото, за да нагледа наследствената си къща и да се черпи с роднини и познати. На 05.09.2016 г. бил в селото и  пил ракия с  негов братовчед и съсед. В ранния следобед тръгнал да се прибира. Когато минал край купата сено, я запалил. Останал да наблюдава, докато огънят се разгорял и станал висок, след което тръгнал към къщата си. Съседи видели как човек запалил сеното и разразилия се от това огън и  веднага се обадили на кметския наместник, който уведомил РСПБЗН – В. Търново. Веднага местните хора се включили да ограничат и да гасят пожара, за да не се запали гората и цялото село.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново .