Съд

Осъден за жестоко убийство жали 20-годишна присъда

Мъж, убил приятеля си след пиянска свада, обжалва пред Апелативен съд Велико Търново 20-годишна присъда.

Със своя присъда от 13.05.2019 г. Окръжен съд – Велико Търново е признал подсъдимият  Христо И. Т. за виновен в това, че на 08.08.2018 г., в гр. Лясковец, чрез нанасяне на многобройни удари с брадва, нож, юмруци и ритници, умишлено умъртвил Дойко Х. Д. (р.1954г.), като убийството е извършено по особено мъчителен начин.

Двамата мъже се познавали от години и въпросния ден седнали на по чашка. След поредната възникнал скандал и осъденият нападнал приятеля си. Жертвата получила многобройни увреждания по главата и тялото, нанесени с особена жестокост, като часове по-късно мъжът починал в горнооряховската болница.

Първоинстнационният съд осъдил подсъдимия на доживотен затвор, което наказание, заради съкратеното съдебно следствие, заменил с 20 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим.

Със същата присъда, подсъдимият е осъден и да заплати сумите от по 50 000 лева на всеки от гражданските ищци М. Д. В., Ц. Д. Х. и К. Д. Х. и сумата от 30 000 лева на гражданския ищец Н. Х. Д., които суми представляват обезщетения за претърпените от горепосочените ищци неимуществени вреди в резултат на престъплението.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание въззивна жалба от защитника на подсъдимия.