Култура

„Останете живи” представя в Клуб 7 журналистът Георги Стоянов

Повече 60 000 души са загинали на пътя у нас за последните седем десетилетия –

те са близо 900 души годишно за последните 67 години. С други думи – по две смъртни присъди ежедневно, откакто се води статистика. Приблизително колкото е населението на Търново. Ранените за периода надхвърлят 400 000. За сравнение – ранените българи на фронта през Втората световна война са 23 000, а убитите – 9000.

Журналистът от Плевен Георги Стоянов събра историите на 14 жертви на войната по пътищата в книгата „Останете живи”. Тя ще бъде представена в старата столица на 8 май, следващата сряда, от 19:00 в “Клуб 7”. За изданието авторът казва

„написах я защото ми писна”.

Всеки ден чуваме поредната история (а Стоянов е и отразявал не малко такива) за още жертви, премазани между тенекиите на катастрофирал автомобил. И най-често по безумни причини – алкохол, наркотици, шофиране без книжка, с несъобразена скорост – „изобщо всякакви такива дивотии, бих казал, които – ако опитаме да избегнем – смятам, че войната по пътищата ще намалее драстично. Ще намалее и черната статистика”, категоричен е Георги Стоянов.  „Смъртта, особено на млади хора в катастрофи, винаги ме е натъжавала, но едновременно с това и адски много ме е ядосвала. Аз не съм пътен експерт. Книгата не е някакъв литературен шедьовър. Това просто е моят начин да опитам да направя нещо полезно, нещо различно по темата. Искам най-вече да въздействаме върху младите хора. Считам, че вече утвърдените шофьори много трудно ще подлежат на промяна на привичките си, но пък реших, че темата, представена по достъпен начин, на разбираем език, ще накара именно тези млади момчета и момичета, на които тепърва им предстои да седнат зад волана, да осъзнаят навреме колко важно е да бъдат отговорни, толерантни и разумни. За да не загинат и да не се превърнат в убийци”, коментира авторът.

Изданието представя 14 изповеди. Книгата не рови в лични трагедии, в нея няма сензации. Няма и популярни, експлоатирани от медиите случаи. Това са, за съжаление – всекидневните истории. В тях, от първо лице хората разказват за грешките. За ужаса, за страданието.

Липсва ни дисциплина,

категоричен е Стоянов. Основна вина за смъртта има човешкият фактор. Много повече внимание трябва да се отделя по време на шофьорските курсове – не можеш да излизаш неподготвен на пътя, особено при този хаос, който върлува у нас.

Да сме внимателни и разумни. Да се спазват правилата. Това според Стоянов може да промени статистиката.