Съд

Оставиха в ареста убиеца на Мария от Горна Оряховица

Окръжният съд във Велико Търново постанови постоянна мярка „задържане под стража“ за 36-годишния Николай Кънчев, обвинен в убийството на Мария Петрова от Горна Оряховица. Държавното обвинение поиска постоянен арест заради извършено умишлено убийство по особено мъчителен начин на 10 ноември на Мария Петрова на ул. „Славянска“ 23 в Горна Оряховица, както и за причиняване на средна телесна повреда на Светлин Спасов, също от железничарския град. Мотивите на прокуратурата за постоянния арест са тежестта на престъпленията, а както и опасността, че след злодеянията Кънчев е избягал от местопрестъплението и се укривал в продължение на дни, заради което и бе обявен за общодържавно издирване. По двете обвинения законът предвижда различни наказания – по чл.124 от НК от 10 до 20 години лишаване от свобода, а по чл. 116 от НК доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Служебният защитник на Кънчев- адвокат Росен Илиев, заяви, че приема мярката, поискана от прокуратурата като обоснована, но не заради доказана вина на неговия клиент, а заради притесненията му за живота му. Окръжен съдия Теодор Милев разпита подсъдимия Николай Кънчев. Горнооряховецът е на 36 години, има средно специално образование, специалност „Рисуване“ и е осъждан. От няколко месеца е безработен. Преди това е работил на бензиностанция в железничарския град. Мъжът не живее на постоянен адрес, а до скоро е обитавал квартирата, наета от жертвата Мария Петрова, на ул. „Княз Борис“ в Горна Оряховица. След като съдията му даде думата, той заяви лаконично: „Съжалявам, не съм искал да убивам Мария!“ На въпрос на съдията дали е зависим от наркотици, Кънчев отговори отрицателно, както, че и в деня на престъплението не е употребил дрога.

В залата адвокатът на обвиняемия поиска още от прокуратурата да преквалифицира обвинението от „умишлено убийство“ в „причинена смърт по непредпазливост в следствие на умишлено нанесена телесна повреда“ / чл. 124 от НК/ , тъй като по думите му, всички доказателства в хода на досъдебното производство говорят за това. В кулоарите на съдебната зала защитникът Росен Илиев сподели и мотивите си за искането на преквалифициране на обвинението – след като Николай нанесъл побой над Мария във фаталната вечер, двамата легнали да спят в едно легло и жената починала в съня си, най- вероятно от вътрешен кръвоизлив. Сутринта Николай също не подозирал, че приятелката му е мъртва и чак към обяд открил, че е безжизнена. Причина за кървавата драма била ревността на Николай, обилно полята с алкохол. Вечерта на 10 ноември той и Мария били у нейния бивш хазяин Светлин, като и тримата се почерпили. Светльо започнал да ухажва и целува Мария, което заслепило от ярост Николай и той се нахвърлил върху двамата, което и довело до нещастния инцидент. „Това е битова драма, каквито, за съжаление, в България напоследък се увеличават“, коментира още адвокат Росен Илиев.

24 са убитите до момента жени у нас за тази година, като 4/5 от тях са убити от мъжете си, почти във всички случаи от ревност. „За съжаление, не можем да надскочим балканския си манталитет, а в семейство, където жената печели повече, не остава здраво!“, обобщи още адвокат Илиев.