Прокуратура Съд

Оставиха в ареста обвиняем за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие и за хулиганство

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново, Районен съд – Велико Търново задържа под стража Г.Н. С постановление на наблюдаващия прокурор, 39-годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 18.01.2021 г., в град Дебелец, при условията на повторност, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие, издадена по гражданско дело на Районен съд – Велико Търново, с която му е била наложена мярка да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо майка си. Г.Н. упражнил психическо и физическо насилие спрямо майка си, като допрял нож в областта на шията ѝ, крещял заплахи и я блъснал  престъпление чл. 296, ал. 4, вр. ал. 1, пр. 2, вр. чл. 28, ал. 1 от НК.

Той е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че на 18.01.2021г. в град Дебелец, при условията на опасен рецидив, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – предизвикал скандал, счупил огледала и стъкла на прозорец в жилището и отправил закани към майка си. Освен това отправил обиди, псувни и закани към служителите на РУ Велико Търново при ОД МВР –  Велико Търново, буйствал в полицейския автомобил пред сградата на РУ Велико Търново и в помещението за задържане, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325, ал. 5, вр. ал. 2, предл. 2, алт. 1 и алт. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „б“ от НК.

 

Съдът е уважил искането на Районна прокуратура – Велико Търново,  че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност лицето да се укрие и да извърши други престъпления, поради което спрямо Г.Н. е  взета мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването продължава под ръководството на ВТРП.