Образование Политика

Оставете си пространство за креативна съпротива, съветва психолог

Обща рецепта как да се адаптираме към коронавируса няма. Интересното е, че при заплахата от зараза с КОВИД-19 общността реагира панически. Най-вероятно в социално-икономически и обществен план са се натрупали много фактори, на които ми трябваше последната капка, за да може страхът и притеснението от вируса да се разпространят по-бързо от самия вирус. Това каза пред Общинското радио психологът Иван Иванов.  По негови думи хората трябва да си дадат сметка, че става въпрос за реална опасност, която той оприличава на световна война срещу невидим враг и социално-икономически катаклизъм.  „Моята препоръка е хората да си оставят пространство за креативна съпротива, за да запазят духа си, чувството си за свобода, защото, погледнато в обществено-политически план –  налагането на мерките, свързани с дисциплина, със спазване на извънредни правила има риск да се отнемат определени свободи и достижения. Така че моята препоръка е – спазвайте дисциплина, бъдете отговорни, но мислете и си отворете  пространство на собствена автономност, където да творите,  работите, да имате известна свобода и да вършите нещата,  които преди, забързани от делника  – не сте имали време да свършите”, съветва специалистът.

Според Иван Иванов по време на извънредното положение политическите сили в страната ще се опитат да извличат партийни електорални дивиденти, да обещават по-голяма сигурност и благоденствие.  „Очаквам  да се появят конкретни политически субекти, които популистки да се  качат на вълната на силните притеснения и недоволството от ситуацията след коронавируса. Но рискът  да се появи политически субект, който  да е с по-десен авторитарен уклон – ще е голям проблем”, коментира психологът.

Иван Иванов е главен асистент д-р в Катедра „Психология” на Философския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Той е бивш депутат от Великотърновския избирателен район, зам.-председател на 43-ото Народно събрание.