Любопитно

Основни характеристики на избора на радиатори

Ако възнамерявате да закупите радиатори за парно, не е необходимо да се запознаете с топлинните параметри. Можете да закупите панелни радиатори. Но ако сглобявате отоплителна система за първи път или сменяте неефективните чугунени радиатори на нови, например биметални, трябва да подходите към въпроса по-отговорно. Съветваме ви да обърнете внимание на следните параметри.

Термична мощност

За всеки радиатор е посочена стойност, която характеризира количеството топлинна енергия, прехвърлена в стаята на час. Общоприето е, че за отопление на стая от 10 квадратни метра. m с нормална топлоизолация и височина на тавана до 3 m, необходима е 1 kW топлинна мощност. Това е минимумът, от който трябва да започнете при избора на радиатори за отопление. Въпреки това, в някои случаи се препоръчва да се направи резерв. Например, когато стаята се намира на първия или последния етаж на къщата, маржът ще бъде 20%. Тоест за стая от 12 квадратни метра. m на приземния етаж изисква радиатор с топлинна мощност от 1,4 kW.

Размери и брой секции

Общоприето е, че неговата топлинна мощност зависи от размерите на радиатора. С увеличаване на размера повърхността на топлообмен се увеличава. При секционните модели се набляга и на броя на секциите – от 1 до 16. Някои от тях имат възможност за докинг секции. Трябва да сте подготвени за факта, че радиаторите с висока мощност заемат много място – помислете за това преди инсталирането. Ако радиаторът е разположен под перваза на прозореца, обърнете внимание на височината на корпуса. Дължината също играе голяма роля – важно е устройството да изглежда естетично и да не е прекалено обемно. Освен това при една и съща мощност моделите могат да се различават по дизайн – например, единият ще има височина 260 мм и дължина 980 мм, вторият ще има съответно 560 и 480 мм. Това означава, че можете да изберете както хоризонтална, така и вертикална версия, в зависимост от интериора.

Също така, когато избирате радиатор, имайте предвид, че той не трябва да е в близост до пода – разстоянието до него може да бъде от 70 до 120 мм. Корпусът също не трябва да опира в перваза на прозореца – трябва да остават поне 80 мм. За ефективно пренасяне на топлина радиаторът трябва да загрява въздуха, а не предметите в близост до него.

Налягане

При закупуване на радиатори е необходимо да се изгради стойността на налягането в отоплителната система. Това зависи от работното налягане – именно тази стойност ще осигури нормалното му функциониране. Измерва се в атмосфери, например, 20 atm съответства на 2 MPa. Производителите също така посочват изпитвателно налягане, например до 30 atm и разрушително – до 100 atm. Най-високите стойности са типични за алуминиеви и биметални радиатори – работното налягане достига 20 atm. За стомана и чугун тази стойност често не надвишава 10 atm.

Метод на свързване

 

В зависимост от това как са свързани отоплителните тръби към радиатора, добре би било да изберете модел с подходящ метод на свързване. Нека видим кои са основните.

Странична връзка – това е  най-често срещаната. Устройството може да бъде разположено отляво или отдясно на тръбите. За да се осигури най-голяма топлинна мощност, захранващата тръба е свързана към горната разклонителна тръба, а тръбата за изхода на охлаждащата течност е свързана към долната.

Диагонал – обикновено се избира за дълги радиатори от 2 м. При този метод захранващата тръба е свързана към горния ляв разклонител, а връщащата тръба към долния десен. По този начин е възможно да се постигне равномерно разпределение на топлината в тялото на устройството.

Седло – по-често се среща в частни домове. Захранващите тръби излизат от пода.

Подова връзка – предполага свързване на тръбата от дясната страна. Обикновено се използва за секционни радиатори.

 

Платена публикация