Образование

Осмомартенски час в IV „а” клас на ОУ „Димитър Благоев”

За поредна година в IV „а” клас на ОУ „Димитър Благоев” се проведе час, посветен на Международния ден на жената – 8 март. В клас бяха поканени майки и баби на учениците. Традицията е поставена преди четири години, когато децата  бяха първокласници и с гордост искаха да покажат на гостенките си, че вече могат да четат, разказа класният ръководител Таня Чолакова.

През годините тази традиция се е утвърдила и развила, като малчуганите са чели стихотворения за мама, писали са с любов за мама, рисували са портрет на мама.

Тази година обаче oсмомартенският час бе малко по-различен. Това бе час, в който децата и близките на сърцата им дами се забавляваха заедно. При това се забавляваха по начин, предпочитан от децата. А именно – чрез игра. Защото играта всъщност е реалният живот, облечен в детската представа за него, допълва Чолакова.

Деца и родители се състезаваха в пет весели игри – рисуваха пейзажи със завързани очи, слепешката търсеха щипки, закачени по дрехите на съотборниците си, надпреварваха се да „садят” картофи, надсвирваха се след похапване на сладкиши, състезаваха се чия майка по-бързо ще се нагласи за празничен купон.

Този празник бе своеобразен подарък към най-любимите за децата хора, празник, превърнал се в пътешествие на възрастните в детския свят. Гостенките имаха възможност да се насладят на този свят, пълен със смях, веселие, забавление и, разбира се, много любов. Неусетно се създадоха приятни спомени, на които всички с умиление ще се усмихват след години, обобщи Таня Чолакова.