Денят

“Оскубаха” маковете в Марно поле

Само за четири месеца скулптурната композиция “25 мака”, изработена от ателието по керамика към Младежкия дом във Велико Търново, се стопи до … три мака.

Високите по 1,20 м декоративни съоръжения бяха монтирани навръх Цветница от ръководителя на ателието Гергана Пенова. Още тогава тя поясни, че цветята са предназначени да бъдат хранилки за птици, а разцъфналата им форма е така подбрана, че да може в нея винаги да има зрънца за пернатите обитатели на парка. За нещастие, в края на август се оказва, че неизвестни любители на декоративните изкуства са си “набрали” цели 21 броя от маковете, а за птиците… очевидно – очертава се гладна есен.

Подобна бе ситуацията с керамична композиция, монтирана около ХГ “Борис Денев”, миналата година. Там бяха монтирани общо 12 гълъба от изпечена глина с цветна глазура, изработени от възпитаниците на Младежкия дом. От тях, за няколко месеца оцеляха само два, а днес няма нито един.

Могат ли тези “смели” и “силни” вандали да погледнат в очите на децата, поискали да създадат нещо красиво и градивно за своя град, и да обяснят действията си? Въпрос без отговор.