Община

Осиновиха 125 кучета от общинския приют тази година

125 кучета от Общинския приют за безстопанствени животни са осиновени от началото на годината до днес, съобщи за Общинското радио управителят д-р Глория Христова. В момента 70 четириноги са настанени в институцията в с. Шемшево, при капацитет 74 животни. 169 кучета са преминали през приюта от началото на годината. 285 са тези, прекрачили прага му за същия период на миналата година, затова и осиновените са били повече – над 140. „Основно миналата година имаше много малки кученца, тази година се ограничихме, което се отрази на осиновяванията”,  обобщи Глория Христова.

Някои от осиновителите търсят големи и здрави кучета, подходящи за пазачи. Семействата с малки деца са тези, които търсят малки кученца, които няма да пораснат много. Чужденците пък предпочитат по-големите породи. Най-активни са осиновителите от Англия, животинка от приюта вкъщи е прибрала и една французойка.

Всеки, който желае да осинови настанено в Общинския приют животно, трябва да посети институцията и да носи със себе си лична карта. С него се провежда кратко интервю, в което кандидатът разказва къде ще гледа животното, какви условия може да му осигури, дали преди се е грижил за куче. Четириногите се предават на своите нови стопани с паспорт, микрочип и са обезпаразитени.

Приютът е създаден през 2015 година като мярка за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на общината. На животните са осигурени къщички, закупени тази година. Те са повдигнати от земята, с оптимален размер, капаците им се отварят за лесна дезинфекция и достъп до животните, обясни д-р Христова.

Двама ветеринарни лекари и четирима кинолози работят в Общинския приют, който се намира между селата Шемшево и Буковец. Всяка неделя институцията редовно посещават доброволци, а сред най-активните са десетокласници от СУ „Вела Благоева”.

Средства в помощ на приюта до края на годината се събират от доброволци, които дежурят в къщичка на Коледния базар в парка „Марно поле”. Инициатори са организацията „Приятели на животните”-ВТ.