Община

Пресъздават Освобождението на Търново по случай 140-годишнината

Превземането на Конака, последната престрелка пред някогашния затвор и капитулацията на турския гарнизон ще пресъздадат близо 70 реанактори -опълченци, под автентично бойно знаме от времето на Априлското въстание. Мащабната възстановка на Освобождението на Търново ще оживее пред жителите и гостите на града, по случай 140-годишнината от бележитото събитие. Тя ще се състои на 8 юли.

Атрактивното събитие започва от 10,30 ч. с шествие по улица „Гурко” до паметника на Христо Иванов – Големия. Общината кани всички жители и гости на старопрестолния град да се включат в инициативата, предрешени  с народни носии.  Веднага след това ще започне възстановката на превземането на Конака, пресъздадена от структурите на клуб „Традиция” във Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен. Поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, ще стартират след това. В събота музеите „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и музеят- Затвор ще работят със вход свободен.

Навръх празника 7 юли от 18,30 ч. в парк „Марно поле” Общинския Биг Бенд ще поднесе богата музикална програма пред  паметника на ген. Гурко. Половин час по-късно там и на площад „Майка България” ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. В 19,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще се проведе концерт на ансамбъл „Искра”, а в 20,30 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов.  Вечерта ще завърши с военен ритуал и заря. Организатори на честванията са Община Велико Търново, Регионалният  музей и клуб „Традиция”.