Любопитно

Орисаха новородената Гергана за Бабинден в с. Хотница

Пореден весел Бабинден организира екипът на читалище „Светлина 1985” във великотърновското село Хотница. Тази година в ролята на булката и зетя влязоха за първи път англичаните Джак и Софи. Те са от скоро жители на населеното място и сами са изявили желание да участват в ритуала. Другите английски семейства също традиционно почетоха празника. Мъжете по традиция бяха облечени в женски дрехи.

Жените от Хотница измиха ритуално ръцете на символичната баба, акуширала бебетата в селото. Дариха я със здравец. Новороденото бебе Гергана на 6 месеца бе орисано за здраве, а бабите го дариха с плетива. С много усмивки и настроение бе изпъстрен празникът.

Изви се и празнично хоро, а Хотнишките баби запяха:

След това шествието с байрактарката тръгна из селото. Първо бе посетено кметството, след това всички обществени заведения. Кметът дари символичните младоженци с пари и ги почерпи за здраве. Празненството приключи с песни и обяд в читалището. Сведенията сочат, че още в далечната 1938 година в Хотница се е чествал Бабинден. От тогава до сега традицията не е прекъсвана, похвали се Наташа Пенова, секретар на читалището.