Образование

Организират Ден без пластмаса в ОУ „П.Р.Славейков” във Велико Търново

Ден без пластмаса ще се проведе на 31 януари във великотърновското училище „П. Р. Славейков“. Тогава възпитаниците му няма да използват пластмасови предмети . По време на учебните занятия те ще пишат с моливи и ще пият вода от стъклени бутилки, а раниците ще бъдат заменени с еко торбички. Основен партньор на училищната инициатива е „Екстрапак“. От компанията ще предоставят хартиени опаковки за закуските на децата, торбички, кошове за разделно събиране на отпадъците и други еко материали.

Инициативата в ОУ „П. Р. Славейков“ ще започне в 10,30 часа във физкултурния салон с презентация за вредата от употребата на пластмаса на Петя Георгиева, която е представител на „Екстрапак“. След това ще има уъркшоп, по време на който учениците ще изработят различни експонати от отпадъчна пластмаса. Предвидени са и редица други дейности.

Този екологичен ден ще се провежда във всеки последен петък на месеца. С проекта ОУ ,,П. Р. Славейков“ има амбицията да се превърне в първото училище без пластмаса в област Велико Търново. Целта е  намаляване използването на пластмаса, защото тя вреди не само на нас, но и на природата. В училището отпадъците вече ще се събират разделно, а след това ще се предоставят за рециклиране.