Денят

Организацията КАЖИ ще запознае търновци с проблема за фермите за ценни кожи

Организацията КАЖИ (Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията) ще проведе среща в старата столица, по време на която ще представи кампанията си за забрана на фермите за ценни кожи в България. Срещата „Ценни кожи – всичко, което индустрията не иска да знаеш” ще се състои на 24 февруари (събота) от 17:30ч. в бар ТАМ, а входът е свободен.

Събитието ще започне с премиерна прожекция на филма “KLATKI – Скритите ферми на Европа”, на британския режисьор К. М. Джаксън. Филмът разказва историята на полската организация „Otwarte Klatki” в борбата им да разкрият ревностно пазените тайни на индустрията за ценни кожи от лисици и норки. Прескачайки огради, активистите откриват и документират това, което фермите за кожи крият. В резултат на техните разкрития, полската общественост разбира точно колко далеч би стигнала тази индустрия, за да попречи на истината да излезе наяве.

Защо забрана? Какво представляват фермите за норки? Могат ли хората в България да спрат тази жестокост, ненужна в 21. век? Каква опасност са фермите за природата и биоразнообразието? са въпросите, които ще бъдат обсъдени по време на срещата. КАЖИ ще представи темата от множество гледни точки, сред които колко е хуманно „хуманното“ отношение към животните; екологичният отпечатък на фермите; социалните проблеми и мнението на хората от местните общности; законовите несъответствия и нарушения и постоянната тенденция към забрана на бизнеса с ценни кожи в Европа

Дейността на фермите за ценни кожи е изключително сериозен екологичен, социален и етичен проблем, което е причината все повече страни да стигат до решения изцяло да забранят функционирането им. Фермите за кожи са законово забранени в Австрия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Холандия, Словения, Обединеното Кралство, Северна Ирландия, Македония. Рисковете и нанесените щети върху природата, хората и животните са много, включително и икономически.

Към  момента в страната ни има три такива ферми за ценни кожи: в Старозагорска, Варненска и Ямболска области.

Вече две години неправителствени организации подават жалби и сигнали срещу дейността на фермите за отглеждане на норки в България, тъй като дейността им се осъществява в нарушение на редица разпоредби на Наредба № 2 от 2009г. за условията за отглеждане на космат и пернат дивеч в животновъдни обекти, съобразени с неговите физиологически и поведенчески особености.

Повече за каузата на КАЖИ и темите, които ще бъдат обсъдени във Велико Търново, чуйте от Петя Алтимирска – председател на неправителствената организация:

В края на януари в София се проведе първата по рода си конференция „Влиянието на фермите за ценни кожи”, по време на която български и чуждестранни лектори са разгледали аспектите на вредното въздействие на фермите, както и възможностите за справяне с тях. В момента има електронна петиция за забрана на фермите за ценни кожи в България, но това не е достатъчно, обясни Петя Алтимирска. Затова КАЖИ набира доброволци от областните градове, в това число и Велико Търново, които да се включат в провеждането на подписка. На 17 март в София ще състои и официалното учредяване на Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи:

КАЖИ ​ работи за създаването на по-справедлив и състрадателен свят за животните. Чрез образователни и информационни кампании, разследвания, граждански мониторинг на корпоративно и институционално ниво, законодателни инициативи и публични обсъждания, КАЖИ се стреми към повишаване на обществената осведоменост и ангажираност за прилагане на етичните и хуманните норми във всички сфери на човешката дейност, свързани с използването на животни. КАЖИ съсредоточава вниманието си върху индустриалните отрасли, в които експлоатацията на животни е в най-голяма степен: – Развлечение и спорт – цирк, зоопаркове и аквариуми, спортен лов, езда, състезания с животни, изложения на животни, използване на животни в телевизионната и филмовата индустрия, развъждане на животни за домашни любимци и др.; – Мода, козметика и фармацевтика – използване на животни за създаване на дрехи, обувки и други „естетични“ аксесоари, използването на животни за добив на различни суровини за козметиката и фармацевтиката; – Научноизследователска и образователна дейност – използване на животни за изпитания, тестове, обучение и упражнения, както в научната и образователната, така и в корпоративната сфера; – Селско стопанство и хранително-вкусова промишленост – използване на животни и техни вторични продукти за храна, използване на животни като оръдия на труда и транспортни средства; – Лов и риболов във всички техни разновидности – развлечение, спорт, прехрана и суровини за бита, биологичен контрол.

Снимки: Facebook, caai.bg