Здравеопазване Образование

Определят нови правила за храната в лавките и столовете в училище

Мазнината в храните, предлагани в училищата и детските градини, трябва да бъде само краве масло, слънчогледово олио или зехтин. Това предвижда наредба за изискванията към храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и лавки, пусната за обществено обсъждане.
Хидрогенираните растителни мазнини са забранени. Сирене, кашкавал и кисело мляко трябва да са само по БДС, а месните продукти по утвърден стандарт.

Айрянът, който се предлага в лавките и столовете, трябва да е от българско кисело мляко, но без сол.
Плодовите и билковите чайове не трябва да съдържат оцветители, овкусители и кофеин, а соковете трябва да са само 100% плодови и/или зеленчукови, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта. Зехтинът, който се предлага в училищата, трябва да бъде Extra Virgin или Virgin, пише още в наредбата.

Тя дава възможност, но не задължава в училищата да се предлагат и биопродукти. Според мотивите на земеделското министерство съвременните родители все повече предпочитат да хранят децата си с биохрани, защото в тях няма остатъчни вещества, които да причиняват алергии.

Не се разрешават ядки в яслите, а в детските градини трябва да са смлени.

Храните, които вече са доставени и се съхраняват в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата, могат да се предлагат до изчерпване на количествата.