Култура

Оперетата „Принцесата на цирка“ на Калман с премиера във великотърновския театър

Оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман репетира съставът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново В новото премиерно заглавие участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ. Спектакъла на великотърновска сцена поставя гост-режисьорът Стефан Донев, който е автор и на сценичната версия на оперетата. Той е познат на публиката в старата столица с музикалните спектакли „Четиримата близнаци“ и „Патиланци“.

В постановъчния екип участват още главният диригент на театъра Игор Богданов, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Брънзелова. Репетициите се провеждат при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки, обясни директорът на театъра Васил Вълчев. Той допълни, че премиерата на обичаната оперета на Калман ще бъде в края на февруари.

„Принцесата на цирка“ е представена за първи пред публика на 26 март 1926 г. в Theater an der Wien и от тогава шества с голям успех по световните сцени. Популярността на постановката била толкова голяма, че според един коментар в пресата само два дни след премиерата най-малко 40 различни директори от Европа са сключили договори с Калман за представяне на оперетата в техните театри.

На три обичани драматични заглавия кани своята публика екипът на МДТ „Константин Кисимов”. На 26 и 28 януари от 19 часа в камерна зала ще бъдат представени спектаклите „Червило“ и „Духът на поета“. На 4 февруари героите от „Гераците“ на Елин Пелин отново ще оживеят на сцената в голяма зала на МДТ. Преди това, на 2 февруари от 19 часа, търновци и гостите на града ще могат да се насладят на оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус-син с участието на солисти и артисти, оркестър, хор и балет на театъра. Според изискванията на Министерството на здравеопазването спектаклите ще се проведат при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.

Билети за спектаклите се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.