Култура

Основателят на „Търново рънс“ издава книга за любовта

„Една шепа мисли, разговори, мечти и подскачащи моменти преобразени в поетична проза и събрани в 100 страници и 20 видео клипа. Никога не съм очаквал, че аз ще самоиздавам книга с поезия. Може би нещо за здравето да, но тук става дума за човешкото сърце и душа. Дано ви харесат. Ако някой желае да подкрепи тази моя мечта, то може да си запази стихосбирката, да хареса страницата или да подари, или сподели на приятел. Благодаря ви за подкрепата!”, сподели във Фейсбук за своята първа книга „От изгрев до нож. Животът на една любов” Калин Василев, основател и основен двигател на „Търново рънс”.

Всъщност, това е най-новият му проект. Освен да нахъсва хората и да ги води редовно на походи сред природата, да проповядва здравословния начин на живот и да подтиква към положително мислене, той отваря още повече душата си – този път чрез книга. Тя съдържа 60 лични поетични прози, 20 от тях могат да се разчетат и с кю ар кодове, които чрез звук и картина отвеждат читателя в красивия свят на твореца. Повече за изданието, любовта и как човек решава да напише книга, без това да не го е правил преди, обяснява Калин:

„Истински са описванията в книгата ми, преживени от една предходна моя връзка. Докато човек е във връзка, в съзнанието му изникват разни поеми. След изминаването на месеци, си казах, защо пък един път в живота не публикувам книга. Приятели ми казваха, че това ще е книга за здраве, здравословно готвене. Не беше така. Това показва колко разнообразен може да бъде живота на човек. Идеята за нея се зароди през 2016 година. Бях групирал нещата. Исках да стане нещо интересно, да е като цялостно изживяване, да не е сухарска книга. Не тип хайко, както пишат някои млади автори. Исках читателят да усети това преживяване”, посочва Калин.

Произведенията са негови авторски и съвсем малка част са на дамата, описана в книгата. В предпечатната подготовка са участвали журналистът Цветелин Илчев и Ивелина Узунова.

Заглавието „От изгрев до нож. Животът на една любов” също не е случайно. За него 35-годишният мъж разказва:

„Любовта има своя кръговрат, рядко са щастливите любови, които остават за цял живот. Поне едно, две, три влюбвания истински е имал в живота си човек. Нещата разцъфват, ако този човек не е с теб след 20 година тази любов е приключила. Ножът е символ на нараняването. А изгревът е символ на зараждането. Има и друга символика в тази книга. На самата корица съм проследил в снимки зараждането до изсъхването на листата на растението смрадлика. В народната медицина то се използва за бързо зарастване на белези и нараняване. Моята рана е заздравяла, но всъщност… спира ли да обича човек”, заключава с усмивка Калин.

Изданието ще се появи на бял свят през януари 2019 година.

Кремена Крумова – Попова