Любопитно Образование

Онлайн радио търси млади партньори от Велико Търново

Радио E-волюция е онлайн медия, създадена в Сливен, но чиито хоризонти отдавна надхвърлят регионалното. Водени от кредото, че радиото е пространство, в което няма граници за идеите, със своята работа екипът му ежедневно разбива стените на „мейн стрийм“ културата. Радиото работи с подкрепата на програма „Еразъм +“ и е създадено от Сдружение „Блян за романтика, цветя и космос“ през 2015 г. Сред многобройните им инициативите се наблюдава сериозен акцент върху обученията на младежи, свързани с онлайн медиите, като едно такова предстои във Велико Търново през септември.

„От година насам започнахме да правим и видео репортажи, направихме документален филм за българските занаяти с помощта на две момичета от Македония. Благодарение на техните езикови умения се справиха много добре”, коментира за Общинското радио един от основните двигатели на проекта Росен Русев, който е завършил „Журналистика” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Радио Е-волюция се придържа към политиката на Creative Commons и ползва музика свободна от авторски права. Онлайн-медията е с обучителен характер, като насочва своите усилия към ученици и младежи от Сливен, а вече и от Велико Търново, имащи желание да придобият говорни умения, познания за специфичната техника, работа с аудиофайлове и тяхното редактиране. През последните няколко години  Е-волюция са работили редица доброволци от Латвия, Франция, Италия, Испания, Португалия и Грузия.

Младежкият обмен, който ще се проведе от 8 до 15 септември в Историческата и духовна столица на България, е свързан с онлайн медиите и информационната грамотност на 21 в., с акцент върху разпознаването на фалшивите новини. В него ще се включат участници от Грузия, Гърция, Украйна и България. „Имаме желание да работим с университета в бъдеще, да развиваме нашата дейност в областта на медиите, като се надяваме да привлечем няколко студенти, които имат интерес към придобиването на такъв неформален опит в онлайн медия или пък в работата с видеоматериали. Отворени сме за партньорство, имаме възможност да включваме участници от България в програмите си, търсим млади хора, които да имат активно присъствие”, допълни Русев.

Снимка: E-volution