Денят Конфликти

Омбудсманът Дияна Ковачева : Скандално е увеличението с 45% на цената на водата за великотърновци

Високи сметки за вода, лошо качество на водата и на инфраструктурата и заплащане на услуга, която не се доставя – това са основните проблеми, свързани с ВиК услугите, които великотърновци поставиха днес пред омбудсмана на република България Дияна Ковачева. Своя проблем са поставили жителите на Караисен, за които трябва да се търси водоизточник, за да имат вода. Жителите на Горна Липница и Долна Липница са се оплакали от безводие поради стара инфраструктура – там загубите на вода са над 65%, а до водомерите на хората идва само налягане, което обаче се отчита и те плащат реално за въздух.

„Това, за което ще настоявам пред министъра на регионалното развитие и благоустройството, е за управляване на налягането, хидрология и проучване, както и подновяване на инфраструктурата.“ – подчерта как ще се опита да помогне на Караисен и Горна Липница и Долна Липница омбудсманът.

Според Дияна Ковачева, обаче на национално ниво спешно се нуждаем от нов Закон за ВиК, в който да има лимит за общите загуби, като така дружествата ще бъдат принудени своевременно да отстраняват възникналите аварии. Отделно е наложително да има строг и ефективен контрол върху парите, които ВиК дружествата обявяват като инвестиции.

Ковачева ще провери и сигнал на общински съветници от Велико Търново, отново свързан с ВиК – а именно, начисляването на такса пречистване на водата, което е 80 стотинки на кубик, без водата да се пречиства. „Това е 23% от сметката за вода и то за услуга, която не се извършва. Отделно, общинските съветници ме информираха, че непречистените води се изливат в река Янтра, което си е предпоставка за екологична катастрофа.“ – подчерта омбудсманът на Републиката. По случая тя ще иска проверка от екоминистерството и незабавно спиране на начисляването на таксата за пречистване към сметките.

Хора с увреждания от региона днес са се оплакали пред Дияна Ковачева от факта, че сроковете за явяване на ТЕЛК са много дълги. Така за месеци хората остават без всякаква подкрепа и без пари. Тук омбудсманът припомни, че 11 000 души у нас от 1 април останаха без подкрепа заради изтекли ТЕЛК-решения, но по нейно настояване валидността на решенията беше удължена до края на годината. За целта, обаче, хората трябва да подадат до 15 юли нужните документи.

Дияна Ковачева очаква Парламентът да разгледа нейната препоръка за ясни критерии за енергийна бедност.