Съд

Окръжният съд във Велико Търново увеличи почти двойно присъдите на шесторка телефонни измамници

Почти двойни присъди получиха шестима телефонни измамници, след като Районната прокуратура във Велико Търново обжалва наказанията им, постановени на първа инстанция.

Пантилей В. Е. (р. 1973), Иван В. Д. (р. 1965г.), Пламен Н. З. (р. 1989г.), Мариян Н. Х. (р. 1995г.), Митко Я. Н. (р.1986г.) и Ангел Д. Д. (р.1991г.) бяха признати за виновни от Районния съд за това, че в рамките само на няколко дни през март 2015 г. успели за излъжат наивници от с. Пчелище, в с. Паскалевец и в с. Полски Сеновец по схемата „пари за операция на близък” и така да получат общо 6 400 лв.  Магистратите присъдиха за Пантилей В. Е. 3 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, за Иван В. Д. – 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, за Мариян Н. Х. – 2 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, за Митко Я. Н. – 2 години лишаване от свобода, чието изпълнение отложи условно с изпитателен срок от 4 години, за Пламен Н. З. – 1 година лишаване от свобода при първоначален строг режим и за Ангел Д. Д. – 9 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което отложи условно с изпитателен срок от три години. При ареста на телефонните измамници в тях били открити общо 23 СИМ – карти на трите мобилни оператора, както и 9 апарата. Те са конфискувани от Районния съд във Велико Търново в полза на държавата.

Престъпната шесторка отмъкнала от едната жертва спестените и 500 лв. за погребение. Другата измамена била толкома уплашена за здравето на дъщеря си, че чак събудила 13-годишната си внучка в 5 ч. сутринта да  диктува на измамниците по телефона серийните номера на банкнотите, с които по-късно се разделила.

Въззивното дело в Окръжен съд – Велико Търново е образувано след протест от Районна прокуратура – Велико Търново.

Така окръжните магистрати увеличили от три на пет години ефективната присъда на Пантилей В. Е., с прякор „Панделата”. Мъжът е роден на 01.07.1973 г. в гр.Полски Тръмбеш, българин, неженен, със средно образование, не работи и няма трайни доходи. Осъждан е до сега общо деветнадесет пъти, дванадесет от които за извършени от него престъпления против собствеността.

Подсъдимият Иван В. Д. не работи и няма трайни доходи. Осъждан е четири пъти само за извършени от него престъпления измама. Вместо две години затвор, Окръжен съд – Велико Търново е постановил да лежи три години.

Пламен Н. З., който вече е осъждан четири пъти за кражби и измама, е с двойно увеличена присъда – от една година затвор наказанието става две години.

За четири години, вместо за две в затвора отива и Мариян Н. Х., който вече е осъждан пет пъти, в т.ч. и за кражба и измами.

Подсъдимият Митко Я. Н., с прякор „Кучката”, вместо две години, отложени в период от четири, получава наказание от три години, отложени за период от 5 години.

Ангел Д. Д. също е с нова присъда – вместо 9 месеца, отложени за срок от 3 години, е наказан със затвор от две години, които съдът отлага с 4 – годишен период.

Решението на Окръжния съд в Старата столица не подлежи на обжалване и протест.