Здравеопазване

Около 26-27 на сто от населението в Област Велико Търново се е срещало с коронавируса

Около 26 – 27 на сто от населението в област Велико Търново се е срещало с коронавируса, отчете директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева. От 27 декември м.г. до 23 юли тази година в региона са поставени 51 139 дози ваксини, като със завършен имунизационен цикъл са 25 221 лица. 26,57%  от населението над 18-годишна възраст е получило поне една доза ваксина срещу COVID. „Лицата над 60-годишна възраст със завършена имунизация са 19,45%. Това означава, че имаме още доста сериозна работа в тази възрастова група, тъй като трябва да я предпазим от наближаващия вариант на Делта вируса“, допълни д-р Недева. В социалните домове са ваксинирани 79 лица персонал от общо 405 и 238 потребители на услуги от общо 766. Поставените дози на деца от 12 до 18 г. са 85, като от тях със завършен имунизационен цикъл са 26 лица и 33 са с поставена една доза ваксина.
Към 26.07.2021 г. са поставени общо 1 859 дози ваксина на лекари, специалисти по здравни грижи, помощен персонал в лечебни заведения, дентални лекари, фармацевти, от които със завършена имунизационен цикъл са 898 лица, а с незавършена имунизация 63.
Данните бяха изнесени пред Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.

„Няма проблем с достъпа до ваксини. В областта функционират 15 имунизационни кабинета. Всеки, който е пожелал, е ваксиниран“, заяви шефът на РЗИ.

По нейни думи в края на месец август Делта вариантът на коронавируса се очаква да достигне 90%.

Областен кризисен щаб за борба с коронавирус прие следните решения:

Да продължат утвърдените добри практики за ваксиниране на населението – „зелени коридори“ и имунизация от мобилни екипи от лечебни заведения, на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.
Да се предприемат действия за повишаване на обхвата с имунизации на:
-персонал в детски, учебни и висши училища;
-персонал и потребители в специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в т.ч. и от резидентен тип.
Изпълнение на разписаните в Национален оперативен план за спиране на пандемията от SARS-CoV-2 мерки.
Въвеждане със заповед на директора на РЗИ  Велико Търново на допълнителни мерки при влошаване на епидемичната обстановка