Любопитно Община

Около 100 автомобила ще участват в предстоящото издание на Трабант феста във Велико Търново

  Традиционният Трабант фест ще се проведе за 12-и път във Велико Търново на 18 март – събота. Тази година той е с атрактивно актуално мото „Редовно правителство може да няма, но Трабант фест винаги“. Регистрацията за участие ще започне в 10 часа на входа на парк „Марно поле“. Изложение на автомобилите ще има от 11 до 12 часа пред Общината. След това започва дефиле в старата част на Велико Търново и бул. „България“. То ще завърши на общинския паркинг под Царевец, където ще се проведе състезанието по майсторско кормуване и ще се наградят победителите. Ще има отличени и в различни категории – най-стар автомобил, най-добре поддържан, за най-млад участник и др.

Около 100 автомобила с немската марка от страната и Румъния очакват организаторите Ретро клуб „Трабант – Велико Търново“. „От няколко години се регистрира интерес и от други марки освен “Трабант“ – „Москвич“, Волга“, „Жигули“. Съборът е отворен и те ще могат да се включат, ако отговарят на условията. Рекорд е било участието в него на повече от 148 возила преди години. През 2022-а в Трабант феста са участвали 80 ретро автомобила. Той е част от културния календар на Община Велико Търново и се финансира по проект. Със средства за организирането на атрактивния ретро събор участват и спонсори. За участниците са подготвени грамоти, автомобилен стикер за вътрешната страна на стъклото на автомобила, че е бил част от Трабант фест 2023-а във Велико Търново, кетъринг. Важна заслуга за добрата му организация през годините имат „Пътна“ и „Охранителна“ Полиция“, сподели пред журналисти в БТА доц. Милен Михов.

Идеята за организиране на Трабант феста във Велико Търново възниква преди 14 години. В първото му издание през 2009 година се включват 36 соцвозила с немската марка. Прекъсване на инициативата има през 2020-а и 2021-а, заради мерките по време на ковид пандемията.

Около 30 000 са регистрираните автомобилите у нас, които са произведени преди повече от 30 години. Те могат да попаднат в категорията историческо превозно средство, която беше дефинирана в Закона за движение по пътищата и с активното участие на доц. Милен Михов като депутат в 43-то Народно събрание. В момента той вече е част от Управителния съвет на  пререгистрираната Българска асоциация на клубовете за колекционерски и старинни автомобили и мотоциклети. „Участието на ръководството й в предстоящия Трабант феста във Велико Търново е и новото за това издание. Нейната цел е да обедини усилията на ретро движението и да съдейства за различни проблеми в тази дейност.  Първият е да се либерализира възможността да се регистрират исторически превозни средства, което е сложен процес. Асоциацията ще съдейства за облекчаване на данъчния им режим, както и за въвеждане на специални номера, които ще се ползват по определени правила. Този вид автомобили ще се сблъскат скоро и с изискванията на завишените екологични стандарти. Важно е да се уточни, че историческо превозно средство е не старо, а поддържано в състояние, близко до производственото му. В търсене на решения ще се ползва опитът на немския модел в тая сфера“, коментира доц. Милен Михов.

На срещата с журналисти организаторите показаха и уникални модели на „Трабант“ – сред които полицейски, пожарен автомобил, дори и тип каравана.