Култура

Одобриха проекти на автори от Велико Търново

Одобриха проекти на автори от Велико Търново. В Конкурсната сесия по програма „Помощ за книгата” – 2023 г. това са:

– Монографията на доц. д-р Павлина Владова от РИМ – В. Търново, със заглавие Novae. Сектор VIIIА. Сгради extra muros”. Издава РИМ – В. Търново.

Владимир Шумелов – сборник „Широко отворени очи. Критически страници 2017 – 2022 г.”. Издава ИК „Огледало”, София.

„Широко отворен очи“ е своеобразно продължение на предишните сборници с литературна критика и есеистика на Владимир Шумелов, излезли от печат след 2004 г.: „Накърнимото“, „Цветните спомени на греха“, „Лисица в кокошарника“, „Pink Floyd. Елипси“ и „Ще чакам дъгата“.

Книгата не е монографично историческо и теоретично изследване, това е сборник от литературно-критически оперативни текстове за книги (72 на брой) , публикувани през периода 2017 – 2022 г. Заедно с хронологично подредените отделни издания са включени и дебютните книги от конкурса „Южна пролет“ през 2020 г., конкурсните книги от Габровските Априловски награди през 2020 г. и книгите в жанра проза от Годишния преглед на издадените книги в Бургас през 2021 г. Критическите текстове са с различен обем – от ревю (както е в общите прегледи) до по-обширна статия (като тези за книгите на Георги Господинов, Десислава Неделчева, Христо Добротинов, Мая Славова, Данка Калчева, Кирил Попов и др.).

Конкурс на Министерството на културата за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата за 2023 г. :

 Владимир Шумелов – сборник с разкази и новели „Топла човешка точка”.

„Топла човешка точка“ е пореден белетристичен сборник с разкази и новели на писателя Владимир Шумелов, който излиза след книгите му с проза „Двойно“ (изд. „Елпис“, В. Търново, 1994; Голяма награда за дебютна прозаична книга „Южна пролет’95“, награда „Дебюти“ на фондация „Славяни“), „Между Бекет и Аз“ (изд. „ПАН-ВТ“, 1998; изд. „Фабер“, 2003, В. Търново; национални награди „Интелект’98“ и „Светлоструй’99“), „И така нататък“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2007), „Каквото дойде. Четири писма за любовта“ (изд. „Фабер“, В. Търново, 2014), „Крадец на спомени“ (изд. „Потайниче“, С., 2019), The End. Роман-сингуларност“ (ИК „Огледало“, С., 2021).

Подобно на предишните книги, и тук авторът е напипал пулса на днешния ден, на проблемите и парадоксите му. Това са лично преживени и изстрадани истории, а не насилено измислени и нагласени. Естествено, пречупени през погледа на собствения му натюрел, изискващ създаването на паралелна реалност, изпълнена със страсти и копнежи. Тези лични разкази (понякога с вмъкнати фейсбуки или епистоли), преплетени с различни постмодерни техники, привличат, забавляват и предразполагат към размисъл. Изградени са на фрагментарен и колажен принцип и са щедро обагрени с подкупващата авторска искреност, непосредственост и (само)ирония. И освен това винаги предизвикват допълнителна, обогатяваща оценка след неизбежния размисъл от сблъсъка с всяка една история. Важна тема в книгата е любовта, но не само. Това е и книга за самотата на съвременника, търсещ „топлата човешка точка“ в комуникацията.

Магдалена Борисова – театрален проект със заглавие „Извънредни уроци”.

Тя е писател и драматург, автор на многобройни книжки за деца, тийнейджъри и възрастни и редица награди от конкурси за театрални пиеси и проза. Има поставени на различни сцени около 10 нейни пиеси.

Д-р Малина Димитрова„Критика и книгоиздаване. Сборник статии от литературната периодика (1878-1944)”. Работи в Университетска библиотека на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, създател и ръководител на Сдружение на „Изкуство и наука 21“.