Община

Одобрените кандидати за смяна на старите печки подписват договорите си с Община В. Търново тази седмица

Община Велико Търново кани кандидатите, одобрени по проекта за смяна на старите печки на дърва и въглища с климатици, уреди на газ или пелети за подписване на съответните договори. Всеки от гражданите може да посети Центъра за информация и обслужване на партера на Общината всеки работен ден до края на седмицата /5-9 юни/ между 10,00 и 14,00 ч.

Новите климатици са осигурени по проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, чиято Основна фаза се реализира от Община Велико Търново по програма LIFE на Европейската комисия.

127 са одобрените заявки за подмяна на стара печка на дърва и въглища с климатик, а 14 – за нови отоплителни уреди на газ и пелети.

По Програма „Околна среда“ Община Велико Търново ще обяви нова процедура за смяна на старите замърсяващи печки с нови уреди за отопление от различен тип, включително и климатици. Тя ще обхване големите квартали – „Бузлуджа“, „Зона Б“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, както всички останали райони извън обхвата на проекта по програма LIFE. По новата процедура се очаква да бъдат привлечени най-малко 5000 домакинства, включително и от населени места извън общинския център.