Образование

Оградата на ОУ „Бачо Киро” била изградена без циментова основа

Съборената от проливния дъжд в сряда  ограда на ОУ „Бачо Киро” е изградена преди двадесетина години без циментова подложка. Бетонните блокчета са били заровени направо в пръстта, без основа. Това е констатирано при разчистването на отломките й.

„Понякога идва много вода от водосборната зона на трите високи тухлени блока над северната ограда на училището, където сега установихме, че нашите съседи са си пробили незаконна шахта в основите на училищната ограда от север и оттам,  когато водата се събере, за да не влиза в техните мази – те са я пуснали в нашия двор”, каза директорът Владимир Николов. По негови думи 32 метра от оградата са паднали и още около 10 метра от металните съоръжения, които вече са прибрани за съхранение в база на фирма „Стройко” и там ще бъдат ремонтирани.

Обектът е обезопасен. Поставени са надписи и червена сигнална охранителна лента. Кметът Даниел Панов лично е осигурил транспорта и извозването на останките.

„Нямам точна яснота за щетата, но пораженията са сериозни”, коментира пред Общинското радио  Николов. Възможностите за финансиране на ремонта предстои да се обсъдят. Единият от вариантите е училището да получи средства от резерва на делегираните бюджети. След възстановяването на оградата може да бъде отправен апел към родителите и бившите възпитаници на училището да помогнат при боядисването, за да посрещнат учениците 15 септември не само с нова, но и с пъстро оцветена ограда.