Денят

Овцевъди блокираха пътя, разливаха мляко и гориха вълна

С възгласи „Оставка” над 400 овцевъди и козевъди от цялата страна блокираха главния път София – Варна край Шереметя за 10 минути. На място те изляха демонстративно мляко и запалиха овча вълна, на фона на погребалния марш, изсвирен от музиканти от Златарица. Недоволните разхвърляха и купюри на петолевка с образа на зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, на който протестиращите искат оставката, заради кризата в бранша.

 

„Само когато сме обединени и единни, и не се страхуваме от чиновници, само тогава ще успеем да си спечелим уважението към овцевъдите. Овцевъдството трябва да се превърне в бизнес, а не в оцеляване”, призова присъстващите, съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

 

По време на протеста бе приета декларация до премиера Бойко Борисов с обяснения за тежката ситуация в бранша. А исканията на овцевъдите и козевъдите са – държавна помощ от най-малко 20 лв. на животно, която да компенсира загубите в бранша по време на действието на отменената от съда Наредба 3 за директните плащания; оставка освен на зам.-министъра и на директорите на дирекции в министерството д-р Златка Въелова и Георги Праматаров; настояват и засегнатите фермери от чумата по дребните преживни животни в Бургаско и Ямболско да получат по още 20 лв. на животно заради загубите от непредаденото мляко. Недоволните бяха подкрепени от няколко животновъдни организации, които стартират подписка в подкрепа на колегите си и от Националната Био асоциация.

Протестът бе охраняват от 60 полицаи.

Следващото национално недоволство на овцевъдите и козевъдите ще е на 18 юли, сряда пред Министерски съвет.

 

Кремена Крумова – Попова